Rusia susține că prezența navelor americane în Marea Neagră încalcă normele internaționale

Publicat: 03 04. 2014, 13:32
Actualizat: 03 02. 2019, 21:19
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atras atenția, joi, în legătură cu respectarea prevederilor Convenției de la Montreux, după ce SUA au anunțat prelungirea prezenței distrugătorului USS Truxtun în regiune, în contextul crizei din Crimeea, relatează RIA Novosti, în pagina online.

„În ultimul timp, SUA au extins de câteva ori perioada de staționare a navelor de război în Marea Neagră. Această prelungire nu se încadrează în prevederile existente în temeiul Convenției de la Montreux”, a afirmat ministrul Serghei Lavrov.

Potrivit RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a anunțat că Statele Unite vor prelungi staționarea distrugătorului USS Truxtun în Marea Neagră și, de asemenea, vor trimite „resurse suplimentare”.

„Am trimis șase avioane de vânătoare F-15C în statele baltice pentru a patrula în spațiul lor aerian. Alte 12 aparate F-16 au sosit în Polonia pentru a contribui la menținerea securității. Staționarea USS Truxtun în Marea Neagră a fost prelungită. De asemenea, forțele navale americane trimit în prezent resurse suplimentare în Marea Neagră”, a declarat oficialul american, fără să precizeze despre ce resurse este vorba.

Distrugătorul USS Truxtun a participat luna trecută la exerciții militare în Marea Neagră, alături de forțe navale din România și Bulgaria.

În urma crizei din Crimeea, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a anunțat la începutul lunii martie că Pentagonul va extinde cooperarea militară cu Polonia și cu țările baltice.

Convenția de la Montreux, încheiată în 1936, prin care Turciei i se acordă control asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele, autorizează libera trecere a navelor prin strâmtoare, însă limitează numărul și dimensiunile acestora. Documentul limitează, de asemenea, în cazul navelor militare, durata prezenței lor în zonă.

În general, navele de război ale țărilor din afara regiunii, cu o greutate mai mare de 10.000 de tone nu pot intra în Marea Neagră. În cazul în care mai multe vase ale aceleiași țări intră în Marea Neagră, tonajul lor total nu trebuie să depășească 45.000 de tone. În plus, navele țărilor din exteriorul regiunii nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile consecutiv. Portavioanele nu au acces, iar statele care trimit nave în Marea Neagră trebuie să își anunțe în avans Turciei intențiile.

Convenția de la Montreux a fost invocată în ultimii ani de Rusia în special în probleme militare și de securitate. În timpul războiului dintre Rusia și Georgia, din 2008, Moscova a acuzat că navele americane cu ajutor umanitar pentru georgieni ar încălca prevederile Convenției.