Rusia urmează să preia președinția Consiliului de Securitate al ONU. SUA cer Moscovei să se „comporte profesionist”

Publicat: 31 03. 2023, 16:16
Sursa foto: Envato Elements

Rusia va prelua, de luna viitoare, președinția rotativă a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU), iar acest lucru provoacă neliniște în cancelariile occidentale.

În acest context, Casa Albă transmite că se așteaptă ca Rusia să se comporte într-un mod profesionist, în pofida disensiunilor provocate de războiul din Ucraina.

„Îndemnăm Rusia să se comporte într-un mod profesionist”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-o conferință de presă.

„Ne aşteptăm ca Rusia să continue să-şi folosească locul în consiliu pentru a răspândi dezinformarea şi a-şi justifica acţiunile în Ucraina. Din păcate, Rusia este un membru permanent al Consiliului de Securitate și nu există o cale fezabilă pentru a schimba această realitate. Realitatea este că aceasta este o poziție care se rotește la membrii consiliului lună de lună, în ordine alfabetică”, a adăugat aceasta, citată de Reuters.

Vineri se împlinește un an de la descoperirea masacrului de la Bucea

Ucraina marchează vineri un an de când Rusia s-a retras din suburbia Bucea a Kievului, lăsând cadavrele civililor executați împrăștiate pe străzi în ceea ce a devenit un simbol al presupuselor crime de război rusești.

Forțele rusești s-au retras din acest oraș de navetiști situat la nord-vest de capitală la 31 martie 2022, la puțin peste o lună după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina.

În urma lor, au lăsat în urmă scene de groază care au șocat lumea, notează AFP.

La 2 aprilie 2022, jurnaliștii AFP au descoperit cadavrele a cel puțin 20 de persoane în haine civile, unele cu mâinile legate la spate, zăcând pe o stradă din suburbie.

În timpul unei vizite la Bucea, două zile mai târziu, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris uciderea civililor drept „genocid”.

Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat trupele rusești de crime de război după descoperirile de la Bucea, arătând înregistrări video și mărturii ale martorilor.