Scandalul comediei despre asasinarea liderului nord-coreean. CNN: „Să râzi de Kim Jong-un înseamnă un drum către moarte”

Publicat: 24 12. 2014, 14:51

Comedia „The Interview”, în care actorii Seth Rogen și James Franco joacă rolurile a doi jurnaliști de televiziune însărcinați de CIA cu asasinarea lui Kim Jong-Un – interpretat de actorul americano-coreean Randall Park -, după un interviu cu acesta la Phenian, a generat reacții vehemente din partea autorităților nord-coreene încă din luna iunie a acestui an.

Regimul comunist de la Phenian a văzut în acest film un „act de terorism” și a promis „represalii nemiloase”, iar un purtător de cuvânt al diplomației nord-coreene i-a catalogat drept „gangsteri” pe producătorii și regizorul filmului și a cerut cenzurarea acestuia.

Potrivit CNN, reacțiile nord-coreenilor au fost atât de vehemente, deoarece în această țară „să râzi de Kim Jong-un înseamnă un drum către moarte”.

Potrivit jurnalistei Kyung Lah, nord-coreenii sunt „distrați” la singurul post de televiziune din țară cu desene animate în care Statele Unite sunt atacate, cu dansuri și cântece dedicate liderului suprem sau cu muzică tradițională, pe lângă „invazia” de știri despre faptele generoase ale lui Kim Jong-un sau despre dragostea lui pentru poporul său.

Jurnalista a reușit să discute cu un fost colaborator al regimului de la Phenian, care a explicat că viața unui comediant nu este ușoară în această țară:

„Nu aș fi îndrăznit niciodată să fac vreo glumă despre Kim Jong-un. Asta ar fi însemnat un drum către moarte. Dintre scriitori, cei care sunt cel mai des trimiși la închisoare sunt cei care scriu comedie. O glumă exagerată poate însemna închisoare pentru tine și, de cele mai multe ori, pentru toți membrii familiei tale”, a declarat Kim Seong-Min, care este moderatorul unui post de radio clandestin ce militează pentru eliberarea Coreei de Nord, dar care în trecut a colaborat cu armata nord-coreeană.

Acesta susține că în Coreea de Nord glumele nu au scopul de a-i face pe oameni să râdă, ci de a le întări loialitate față de liderul țării.

Este evident, astfel, de ce comedia „The Interview” a generat o astfel de reacție din partea nord-coreenilor, susține CNN.

La începutul lunii decembrie, un grup care se autointitulează Guardians of Peace (GOP) a revendicat  un atac informatic asupra studiourilor de film Sony Pictures, cerând retragerea peliculei satirice despre dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. „Opriți imediat difuzarea filmului despre terorism care poate distruge pacea regională și poate declanșa un război”, era mesajul piraților cibernetici scris în limba engleză, dar cu greșeli gramaticale.

Atacul informatic s-a tradus prin publicarea ilegală pe internet a cinci filme ale Sony Pictures și prin furtul de date personale, printre care se află adresele și numărul asigurării sociale a 47.000 de angajați și colaboratori ai Sony Pictures.

Ulterior, compania Sony Pictures a anunțat că a anulat lansarea filmului, care ar fi trebuit să aibă loc de Crăciun, însă după reacțiile președintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, cei de la Sony s-au răzgândit și au anunțat că filmul va fi prezentat în 300 de cinematografe din țară.

În 2004, Hollywoodul a ironizat regimul nord-coreean în comedia satirică „Team America”, în care tatăl lui Kim Jong-Un, Kim Jong-Il, era descris ca un despot izolat și inhibat.

În trailerul filmului „The Interview”, un agent al CIA pretinde că această țară asiatică este „cea mai periculoasă din lume” și explică personajelor interpretate de James Franco și Seth Rogen cultul personalității întreținut de dinastia Kim în Coreea de Nord.

„Poporul lui Kim Jong-Un crede tot ce el îi spune, inclusiv faptul că el poate să vorbească cu delfinii, că nu urinează și nu defechează”, spune acel agent.