Scenarii post-referendum. Ce se întâmplă dacă Scoția spune „NU” independenței

Publicat: 18 09. 2014, 20:16
Actualizat: 19 09. 2014, 07:53

Răspunsul simplu la întrebarea „ce se întâmplă dacă Scoția rămâne în Regatul Unit după referendum?” ar fi: nimic. Totuși, în politică, lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. Chiar dacă tabăra anti-independență, „NO vote”, va fi majoritară, vor exista consecințe. Este de așteptat ca, într-un astfel de scenariu, diferența dintre cei care au votat „da” și cei care au spus „nu” independenței să fie mică, de câteva procente (sub cinci puncte procentuale).

Aceasta înseamnă că, dacă Scoția rămâne în Regat, Londra va trebui să le facă scoțienilor mai multe concesii, să acorde țării din nordul insulei britanice mai multă autonomie. Asemenea măsuri au fost discutate deja de premierii David Cameron și Alex Salmond. În eventualitatea respingerii independenței, Cameron va avea nevoie să mulțumească tabăra numeroasă a celor care vor fi votat pentru ruperea de Regat.

Cuvântul-cheie în cazul în care va câștiga votul „NO” va fi descentralizarea („devolution”). Din 1998, Scoția are propriul parlament. În același timp, are și parlamentari în legislativul central, de la Londra. Westminsterul poate respinge orice lege votată de parlamentul scoțian, reversul nefiind valabil. În plus, parlamentarii din Edinburgh nu pot vota decât anumite legi, competențele lor fiind limitate de Londra.

Astfel, este de așteptat ca, în eventualitatea căderii planului de independență, Cameron să le acorde autorităților scoțiene puteri sporite și să le ofere concesii în zona impozitului pe venit, a capacității de îndatorare și a acordării licențelor audiovizuale, scrie BBC.