Scenariul negru expus în privința companiilor americane din Rusia: Să fie atente la orice semn de ostilitate și pregătite de evacuare

Publicat: 21 03. 2014, 13:43
Actualizat: 13 02. 2019, 09:17

De asemenea, companiile ar trebui să fie atente la o eventuală creștere a ostilității față de cetățenii americani.

Deplasările neesențiale în Rusia ar trebui amânate, a declarat Brian Michael Jenkins, consilier al președintelui RAND Corp, companie de cercetare care are contracte cu guverne și companii.

„Șefii de companii trebuie să se aștepte la atacuri cibernetice”, a spus el. Totodată, ar trebui să fie atenți la graffiti sau orice alt semn al unei ostilități sporite față de americani și să fie gata oricând să evacueze personalul.

Companiile americane reprezintă cea mai importantă sursă de investiții străine în Rusia, mai ales în domeniile tehnologie și servicii financiare, potrivit unui raport din 2013 al Ernst & Young.

UE și SUA au impus o primă serie de sancțiuni după ce Rusia a recunoscut Crimeea ca stat independent, constând din restricții de călătorie și înghețarea activelor pentru unii oficiali ruși și ucraineni.

Într-o a doua rundă, după anexarea Crimeei de către Rusia, UE a extins lista persoanelor vizate de sancțiuni, în timp ce Statele Unite au mers mai departe și au luat decizia de a îngheța activele unei bănci din Rusia. De asemenea, președintele american Barack Obama a semnat un ordin care face posibilă impunerea unor sancțiuni vizând sectoare cheie ale economiei Rusiei, inclusiv fiannciar sau energetic.

Chiar dacă companiile americane cu investiții în Rusia, precum General Electric și Boeing, sunt tot mai îngrijorate, specialiștii afirmă că situația nu impune în prezent retragerea de pe această piață.