Schimbare uriașă în SUA: NSA nu mai poate asculta convorbirile telefonice ale americanilor

Publicat: 01 06. 2015, 21:00

Textul de lege care prelungește secțiunea 215 a Patriot Act ce stă la baza strângerii de date nu va putea fi adoptat până duminică seara, deschizând calea unei suspendări a strângerii de date, potrivit senatorilor.

„Începând din această seară, angajații NSA care consultă baza de date (cu apelurile telefonice americane) nu vor mai putea să facă acest lucru, grație senatorului Rand Paul”, care a blocat procedura, a declarat furios senatorul Richard Burr, președintele Comisiei pentru Serviciile de Informații din Senat.

Casa Albă a prevăzut în această săptămână ca toate serverele NSA care colectează metadate ale apelurilor telefonice americane (oră, durată, număr de apel) să înceteze să mai funcționeze de la ora locală 00.01 (07.01 ora României) dacă Senatul nu va prelungi autoritatea legală a programului.

O sursă apropiată liderului majorității din Senat, Mitch McConnell, a anunțat că examinarea textului blocat duminică seara va continua toată săptămâna, cu un vot final anticipat pentru „marți sau miercuri”.

Astfel, ar fi redeschisă calea către o restabilire a autorității legale de strângere de metadate de către NSA.

Senatorul Rand Paul, republican libertarian și candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidențiale din 2016, s-a declarat mulțumit că „Patriot Act expiră în această seară”.

Dar senatorul de Kentucky, care a știut să întoarcă în favoarea sa procedura legislativă complicată a Senatului american, a părut totuși foarte izolat.

The Daily Show
Daily Show Full Episodes,  More Daily Show Videos,  Comedy Central Full Episodes

Vorbind despre riscurile monitorizării comunicațiilor electronice, Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a declarat, în cadrul unei dezbateri recente organizate de gândul și Frontline Club, că monitorizarea electronică în masă este ceva foarte complex și foarte greu de legiferat: „Comunitatea de informații și prietenii ei  – dacă îi putem numi așa – încearcă să transforme ceea ce fac deja în ceva legal, pentru a elimina riscul unor eventuale anchete pe parcurs pentru ceea ce fac deja departe de ochii publicului. Nu sunt un expert când vine vorba despre România, dar bănuiesc că această dezbatere este creată de temeri și constrângeri similare”, a spus Assange, subliniind că este foarte dificil să controlezi acest apetit al serviciilor de informații. „Au tendința să vrea să colecteze toate datele”, a mai comentat fondatorul Wikileaks.

„Date fiind evoluțiile comunicațiilor electronice, costurile monitorizării unei persoane scad cu aproximativ 50% în fiecare an. Acum s-a ajuns la niște costuri care fac posibil ca o țară ca România să poată monitoriza majoritatea comunicațiilor electronice importante – SMS-uri, e-mail-uri etc. – în cea mai mare parte a timpului, vizând cea mai mare parte a populației. Este o situație foarte greu de gestionat. Părerea mea este că aceste servicii se specializează în a încălca legea, a face lucruri în secret. Monitorizarea electronică în masă este ceva foarte complex, este foarte greu de legiferat. Nu vor respecta legea nici dacă va trece această lege”, a mai declarat Assange.