Secretarul american al Apărării critică o eventuală intervenție a SUA în Siria. „Ne supraestimăm capacitatea de a prevedea rezultatul”

Publicat: 13 05. 2013, 10:02
Actualizat: 03 07. 2013, 23:48

Un angajament militar al Statelor Unite în Siria ar fi o'”o eroare” deoarece rezultatul este imprevizibil, a apreciat duminică fostul secretar american al Apărării Robert Gates, citat de AFP.

Într-un interviu acordat postului de televiziune CBS, Gates a afirmat că nu vede „rezultate bune” în discuțiile privind programul nuclear controversat al Iranului și că o retragere completă a americanilor din Afganistan ar fi o „eroare dezastruoasă”.

„Am crezut că este o eroare (să se intervină) în Libia și cred că este o eroare (să se intervină) în Siria, chiar dacă am fi intervenit mai semnificativ în urmă cu un an sau șase luni. Ne supraestimăm capacitatea de a prevedea rezultatul”, a apreciat Gates.

„Prudența, mai ales în ceea ce privește înarmarea acestor grupări și angajamentul militar american, este regula”, a afirmat el.

„Dacă cineva spune «se va lucra curat, va fi precis, se pot stabili zone de siguranță și va fi extraordinar», ei bine, majoritate războaielor nu se desfășoară așa”, a subliniat el.

Congresmenii au făcut presiuni pentru ca președintele Barack Obama, care încearcă să construiască un nou elan diplomatic pentru rezolvarea conflictului, într-un efort comun cu Rusia, de adoptare a unei lunii mai dure împotriva regimului lui Bashar al-Assad, autorizând livrarea de arme rebelilor sau instaurând o zonă de excludere aeriană.

Gates, care a lucrat pentru fostul președinte George W. Bush și pentru actualul președinte, era secretar al Apărării în 2011 când Washingtonul s-a alăturat operațiunii aeriene a NATO din Libia, care a ajutat rebelii să-l înlăture de la putere pe fostul lider libian Muammar Kadhafi.

În privința Iranului, cel mai bun lucru pe care îl poate spera Washingtonul este ca sancțiunile să afecteze suficient de puternic regimul pentru ca acesta să își schimbe ideile, potrivit lui Gates. „Nu prea sunt rezultate bune, cu excepția situației în care sancțiunile ar începe în cele din urmă să lovească suficient (regimul) pentru ca acesta să ia în considerare faptul că este în joc propria supraviețuire”.

În ceea ce privește Afganistanul, fostul ofițer de informații american, care a contribuit la supervizarea ajutorului american acordat rebelilor afgani împotriva Uniunii Sovietice în anii ’80, a apreciat că o forță americană reziduală trebuie să rămână în țară după plecarea Statelor Unite în 2014.

„Să părăsești Afganistanul așa cum este el în 2014 și să îl abandonezi așa cum au făcut sovieticii ar fi eroare dezastruoasă”, afirmă el.