Șefa agenției americane antidrog demisionează în urma unui scandal implicând prostituate plătite de carteluri pentru agenți

Publicat: 22 04. 2015, 13:00

Oficiali din cadrul administrației Obama au criticat-o de mai mult timp pe Leonhart, o agentă care a făcut istorie în DEA după ce a avansat ca prima femeie la conducerea unui birou de teren. În ultima perioadă ea a înfuriat administrația, părând să se opună relaxării prevederilor cu privire la consumul de marijuana, în contextul în care mai multe state au legalizat utilizarea acestui drog ușor atât în scopuri medicale, cât și recreaționale.

Leonhart a fost criticată dur, recent, pentru rezultate slabe, în cadrul unei audieri în Congres, în urma unui raport al inspectorului general, potrivit căruia agenți din cadrul DEA au întreținut relații sexuale, în Columbia, cu prostituate plătite de carteluri de droguri. Raportul cita aplicarea unor pedepse ușoare acestor agenți și faptul că Leonhart nu știa ce să facă în acest scandal.

Potrivit presei, Leonhart s-a întâlnit luni cu oficiali de la Departamentul Justiției pentru a discuta despre plecarea ei și interimatul la conducerea agenției. Ei sperau să anunțe demisia înaintea preluării conducerii Departamentului de către Loretta Lynch, viitorul procuror general al Statelor Unite, care așteaptă să fie confirmată în funcție în Senat miercuri.

Un purtător de cuvânt de la Departamentul Justiției a refuzat să comenteze, iar DEA nu a răspuns unei solicitări a postului în acest sens.

Leonhart a fost desemnată de către fostul președinte George W. Bush, în noiembrie 2007, să conducă agenția ca interimară și a fost numită în funcție de către președintele Barack Obama trei ani mai târziu.

Ea le-a trimis vineri un e-mail angajaților, în care afirma că „a fost o săptămână dificilă pentru DEA, în care membrii Congresului și presa au pus întrebări dure și ne-au împărtășit indignarea în legătură cu conduita scandaloasă a câtorva indivizi de acum câțiva ani. Această conduită a unor angajați m-a deranjat din mai multe motive, dar mai ales pentru că pune la îndoială reputația incredibil (de bună) pe care DEA și-a construit-o timp de peste 40 de ani”.