Semnăturile lui Stalin, Hitler și Lincoln, expuse la Washington

Publicat: 20 03. 2014, 15:07
Actualizat: 26 03. 2019, 16:09

Semnătura lui Stalin era energică, aceea a lui Truman ușor descifrabilă, aceea a lui Churchill ceva mai formală – „autografele” acestor personaje istorice dezvăluie multe lucruri despre autorii lor, consideră curatorii expoziției.

Autografele celor trei mari conducători au fost puse la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe programul unui concert orchestral susținut cu ocazia Conferinței de la Postdam și vor putea fi admirate la Arhivele naționale din Washington.

Cu această ocazie, arhivarii americani au scos din colecțiile lor peste 100 de semnături ale unor personalități, pe cât de legendare pe atât de diverse, precum cea a primului președinte al Statelor Unite, George Washington, și cea a cântărețului Michael Jackson.

Unul dintre cele mai controversate documente este certificatul de căsătorie dintre Adolf Hitler și Eva Braun, semnat pe 29 aprilie 1945, cu o zi înainte de sinuciderea lor, la Berlin.

Acest act, confiscat de trupele americane, afirmă faptul că Hitler și partenera lui de viață aveau „o descendență ariană pură” și include următoarea întrebare, adresată Evei Braun: „Vreți să îl luați în căsătorie pe Führer-ul nostru, Adolf Hitler?”.

Semnătura dictatorului nazist este un fel de „mâzgăleală” torsionată, iar soția lui și-a început semnătura scriind „Eva B-„, înainte de a tăia litera „B”, inițiala numelui ei de fată, pentru a scrie în final „Eva Hitler”. Confidenții dictatorului german, Joseph Goebbels și Martin Bormann, au semnat ca martori.

„Semnăturile ne spun multe lucruri despre autorii lor și despre circumstanțele în care ele au fost făcute”, afirmă David Ferriero, angajat la Arhivele naționale din Washington.

Printre semnăturile care vor atrage probabil un număr mare de vizitatori se află aceea a fostului președinte american Abraham Lincoln, care avea un scris „decisiv”, dar și aceea a actriței Katherine Hepburn, considerată „întreprinzătoare”.

Ca o ironie a istoriei, Saddam Hussein îi mulțumea într-o felicitare, în 1989, președintelui american George H. W. Bush pentru urările sale. Doi ani mai târziu, Statele Unite au atacat Irakul, ca reacție la invazia Kuweitului.

Expoziția va include și un obiect mai apropiat de zilele noastre, un stilou automatizat, care îi permite, de exemplu, lui Barack Obama, primul președinte american care l-a folosit, să își pună semnătura pe texte de lege atunci când este departe de Washington. Folosirea acestui instrument a generat, desigur, un val de critici din partea adversarilor săi politici republicani.