Serviciile americane de informații cred că Vladimir Putin NU a ordonat uciderea lui Alexei Navalnîi

Publicat: 27 04. 2024, 14:49

Agențiile de informații americane au stabilit că ,cel mai probabil, președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a ordonat ca politicianul de opoziție Alexei Navalnîi să fie ucis în februarie, arată sâmbătă presa de peste Ocean.

Navalnîi a fost cel mai aprig critic rus al lui Putin, notează Reuters. Aliații săi, catalogați ca fiind extremiști de către autorități, l-au acuzat pe Putin că ar fi ordonat asasinarea opozantului, care se afla într-un penitenciar. Mai mult, au spus că vor oferi dovezi pentru a-și susține acuzațiile.

Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea lui Navalnîi. Luna trecută, Vladimir Putin a descris moartea lui Navalnîi ca fiind o întâmplare „tristă” și a mai adăugat că era gata să îl trimită pe disident în Occident, în cadrul unui schimb de prizonieri, cu condiția ca Navalnîi să nu mai revină niciodată în Rusia.

Aliații lui Navalnîi au spus că astfel de discuții au existat, într-adevăr.

The Wall Street Journal, care citează persoane apropiate cazului, dar care au preferat să rămână anonime, anunță că agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Navalnîi.

Potrivit publicației, totuși, Washingtonul nu l-a absolvit pe liderul rus de responsabilitatea generală pentru moartea lui Navalnîi, având în vedere că politicianul de opoziție a fost vizat de autoritățile ruse timp de ani întregi. Statele occidentale au afirmat în repetate rânduri că disidentul a fost condamnat la închisoare în urma unor acuzații motivate politic.

De asemenea, în 2020, Navalnîi ar fi fost otrăvit cu o neurotoxină.

Constatarea privind moartea lui Alexei Navalnîi ar fi „acceptată pe scare largă”

Wall Street Journal citează surse care au declarat că această constatare a fost „acceptată pe scară largă în cadrul comunităţii de informaţii şi împărtăşită de mai multe agenţii, inclusiv Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), Biroul Directorului de Informaţii Naţionale şi unitatea de informaţii a Departamentului de Stat”.

Evaluarea americană s-a bazat pe o serie de informaţii, inclusiv unele clasificate, şi pe o analiză a faptelor publice, inclusiv momentul morţii lui Navalnâi şi modul în care aceasta a umbrit realegerea lui Putin în martie, a precizat ziarul citând unele dintre sursele sale.