Serviciile secrete americane declanșează o anchetă vizând finanțarea unor partide din Europa de către Rusia

Publicat: 18 01. 2016, 22:07

Ancheta demarată de serviciile secrete ale SUA cu privire la finanțarea clandestină a Rusiei pentru partide politice din Europa reflectă îngrijorarea SUA față de încercările Moscovei de a exploata lipsa de unitate a Europei, cu scopul de a submina NATO, de a bloca programele de apărare antirachetă și de a elimina sancțiunile impuse de Occident Rusiei, după anexarea Crimeei, arată The Telegraph, care a consultat un dosar cu privire la anchetă.

„Este cu adevărat un nou Război Rece. Vedem În UE dovezi alarmante ale eforturilor Rusiei de a desface cusăturile unității europene, pe o întreagă gamă de subiecte strategice vitale”, a declarat o sursă din guvernul britanic, pentru aceeași publicație.

Ancheta SUA a identificat operațiuni de influență ale Rusiei care se desfășoară în Franța, Olanda, Ungaria, Austria și Cehia – care a fost identificată de agenții ruși ca punct de intrare în zona Schengen.

Serviciile americane vor ancheta dacă serviciile secrete rusești finanțează partide și fundații, cu intenția de a „submina coeziunea politică”, de a crea agitație împotriva scutului antirachetă al NATO și de a submina încercările de a găsi alternative la energia rusească.

Oficialii nu au arătat care sunt partidele suspectate de finanțarea Rusiei, însă printre ele probabil se numără Jobbik din Ungaria, Zorii Aurii din Grecia, Liga Nordului din Italia și Frontul Național din Franța, care a primit un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă rusească, în 2014.

Alte cazuri monitorizate sunt legăturile cu Austria, inclusiv o vizită a unor parlamentari austrieci în Crimeea, pentru a susține anexarea Peninsulei, dar și cazuri de spion ruși care foloseau acte austriece.

Influența rusească a fost detectată într-un referendum din Olanda, cu privire la blocarea apropierii UE de Ucraina, în care argumentele pentru un vot favorabil erau cele ale propagandei de la Moscova.

Analiștii au remarcat de asemenea cum Russia Today, postul controlat de Kremlin care operează în Marea Britanie, a acoperit in extenso  și foarte favorabil campania lui James Corbyn pentru președinția Partidului Laburist.

Într-o intervenție fără precedent, ambasadorul rus la Londra, Alexander Yakovenko, a lăudat victoria lui Corbyn, pentru „opoziția la intervențiile militare ale Vestului, sprijinul pentru dezarmarea nucleară a Marii Britanii, convingerea că NATO și-a depășit rațiunea de a fi o dată cu sfârșitul Războiului Rece”. Rusia s-a interesat îndeaproape și de referendumul din Scoția.