Sfatul celei mai bogate femei din lume: „Beți mai puțin, munciți mai mult”

Publicat: 31 08. 2012, 16:06
Actualizat: 10 08. 2014, 03:54

Australianca Gina Rinehart, care a moștenit un imperiu minier de la tatăl său și este considerată cea mai bogată femeie din lume, a stârnit controverse după ce a scris, într-un editorial pentru un ziar australian, că oamenii din clasa muncitoare ar trebui „să bea mai puțin și să muncească mai mult”, potrivit  Yahoo.

„Nu există un monopol când vine vorba de a deveni milionar. Dacă ești gelos pe cei care au mai mulți bani, nu sta și te plânge. Fă ceva ca să scoți bani: bea mai puțin, fumează mai puțin, socializează mai puțin și muncește mai mult”, a scris Rinehart, cu o avere estimată la 19 miliarde de dolari.

Comentariile – făcute în contextul declinului economic al Australiei, din cauza taxelor mari – vor stârni cu siguranță vâlvă în SUA și Europa, scrie Yahoo. De altfel, trezorierul australian Wayne Swan a declarat că Rinehart a jignit milioane de australieni care muncesc și se chinuie pentru a-și întreține familiile.

În editorial, Rinehart avertizează că, prin taxele mari aplicate celor bogați, nu aceștia sunt cei care suferă, ci tot clasa muncitoare. „Dacă le iei mulți bani bogaților, poate că nu le mai iau copiilor lor cele mai bune mașini sau poate că nu-și mai fac vacanțele în Europa. Dar viața merge înainte. Cei care suferă cu adevărat sunt cei din clasa muncitoare, care votează cu partidele socialiste”, spune Rinehart.

Femeia spune că, dacă guvernul australian vrea cu adevărat să ajute clasa mijlocie, trebuie să permită celor bogați să investească și să nu-I trimită în alte țări, prin taxele mari.

De asemenea, în editorial, Rinehart dă exemplu câtorva rude sau prieteni ai săi, care au plecat de jos și au ajuns să dețină companii. „Lecția e aceeași pentru toți: nu poți să devii bogat fără să muncești din greu, fără să-ți asumi riscurile și să reinvestești profitul”, conchide Rinehart. Yahoo precizează, însă, că o altă variantă de a devenit bogat este de a moșteni o afacere, așa cum s-a întâmplat în cazul australiencei.