„Soluție radicală” pentru afacerile unei mari companii ruse în România

Publicat: 16 06. 2016, 19:00
Actualizat: 05 07. 2016, 19:38

LUKOIL deține benzinării și rafinării în Italia, România, Bulgaria și Olanda, iar potrivit lui Vagit Alekperov activele companiei ruse în părți, în tottalitate sau reunite într-o companie care să fie ulterior listată la bursă pentru atragerea investitorilor.

„Astăzi ,pentru noi, aceste active nu sunt strategice, ne concentrăm în principal, în ultimii ani, pe explorarea și dezvoltarea zăcămintelor de petrol și gaze. Acest lucru ne-ar putea încuraja să luăm decizii cruciale cu privire la soarta viitoară a activelor noastre europene”, a spus Alekperov.

Putem vinde pe bucăți, putem vine întrgul portofoliu sau putem face un spin-off. Le putem propune acționarilor noștrii să facem din aceste active o nouă companie care va fi și ea cotată la bursă.  Acest lucru a fost făcut de altfel de altfel de mai multe  companii petroliere mari” a mai adugat șeful LUKOIL.

În 2014, compania a vândut cea mai mare parte din afacerea de retail din Europa de Est adica 44 de stații de benzină în Republica Cehă, 75  în Ungaria și 19 în Slovacia.  Conform unui comunicat de presă al LUKOIL, decizia privind vânzarea de active a fost făcută în scopul de a optimiza activitatea în domeniul produselor petroliere.

Rușii dețin patru rafinării majore din Europa în Bulgaria, România, Italia și Olanda. Ce amai mare dintre ele este ISAB din Italia care are o capacitatede rafinare de 16 milioane de tone pe an. Petrolul rafinat aici provine, după cum afirmă  LUKOIL, în principal din țările din regiunea Mării Negre, Africa de Nord și de Vest, Golful Persic.

Rafinăria bulgărească cu o capacitate de 9,8 milioane de tone pe an rafinează petrol de diferite soiuri, inclusiv păcură și petrol exportat din Rusia și asigură necesarul de combustibil pentru regiunea centrală a Bulgariei.  Rafinăria din Olanda are o capacitate de doar 3,6 milioane de tone pe an, iar 90%produsele fabricate de acestea sunt vândute în Belgia, Țările de Jos, Germania și Elveția.

 Rafinăria, de la Ploiești, România prelucrează 2,4 milioane de tone de petrol pe an, inclusiv pentrol din Urali exporatat din Rusia.