SONDAJ: Peste jumătate dintre europeni cred că UE se va prăbuși în următorii 20 de ani. Ce cred românii

Publicat: 16 05. 2019, 11:39

În Franța, Germania, Belgia, Italia, Olanda, Austria, Slovacia, România, Grecia, Cehia și Polonia, majoritatea respondenților sunt de părere că destrămarea Uniunii Europene este o „posibilitatea reală”, în următorii 10 până la 20 de ani, arată sondajul realizat de compania YouGov la comanda Consiliului European pentru Relații Externe, informează cotidianul The Guardian.

Din cele 14 țări incluse în sondajul YouGov, cel mai mare procent al celor care cred că UE se apropie de colaps s-a înregistrat în Slovacia (66%), iar pe următoarele locuri s-au poziționat Franța și România (ambele cu 58%).

Suedia (44%), Danemarca (41%) și Spania (40%) sunt singurele state incluse în sondaj în care procentul celor care cred că UE se va destrăma a fost sub 50%.

La aproape șapte decenii după crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), prima dintr-o serie de instituții europene supranaționale ce au stat la baza Uniunii Europene de astăzi, trei din zece europeni consideră că există „posibilitatea reală” a unui conflict între statele UE.

O treime din votanții din Franța și Polonia cred că un război în cadrul UE este posibil, acestă părere fiind înregistrată mai ales în rândul persoanelor care susțin că la alegerile europarlamentare de săptămâna viitoare intenționează să nu voteze ori să voteze cu formațiuni naționaliste și populiste.

Un alt subiect al sondajului a fost cel al nivelului prosperității, majoritatea europenilor declarându-se îngrijorați de deteriorarea acestui nivel.

Potrivit datelor sondajului, aproape 50% dintre danezi rămân cu bani la finalul lunii pentru cheltuieli discreționare.

La polul opus, 5% dintre cetățenii Greciei, 16% dintre cei ai Ungariei, 23% dintre români și 24% dintre francezi rămân cu bani la finalul lunii pentru cheltuieli discreționare. În Olanda și Germania procentul celor care rămân cu bani pentru cheltuieli discreționare se situează la 32%.

Sondajul a mai relevat că trei sferturi din alegătorii europeni consideră că sistemul politic este defect, la nivel național sau nivelul UE, ori la ambele. În Franța, doar 15% din respondenți au fost de părere că sistemul politic funcționează bine.

În pofida pesimismului europenilor privind viitorul UE, cel mai recent Eurobarometru indică faptul că două treimi din cetățenii europeni au sentimente pozitive față de Uniune Europeană – cel mai ridicat nivel înregistrat din anul 1983, afirmă Mark Leonard directorul ECFR.

„Mai sunt 7 zile pentru a rezolva paradoxul care stă în centrul proiectului european. Susținerea față de apartenența la UE este la cel mai ridicat nivel din 1983, și totuși majoritatea votanților se teme că UE s-ar putea destrăma. Provocarea pentru proeuropeni este să folosească această frică de pierdere pentru a mobiliza majoritatea tăcută și pentru a se asigura că nu doar partidele anti-sistem vor avea un cuvânt de spus pe 26 mai”, a apreciat Mark Leonard.

Sondajul a mai evidențiat că aproape 92% dintre votanți sunt de părere că ar avea de pierdut în cazul prăbușirii Uniunii Europene.