Starea sănătății lui Ariel Sharon continuă să se deterioreze

Publicat: 06 01. 2014, 13:44

Starea sănătății fostului premier israelian Ariel Sharon, aflat în comă de opt ani, s-a degradat și mai mult, a anunțat luni spitalul în care este internat, relatează AFP.

Sănătatea lui Sharon, în vârstă de 85 de ani, care este inconștient de când a suferit un atac cerebral pe 4 ianuarie 2006, se deteriorează începând de la 1 ianuarie.

În pofida unei „stabilizări” a funcției cardiace, deteriorarea „altor funcții vitale” ale pacientului, ca cele susținute de rinichi, plămâni și ficat continuă, a anunțat directorul Spitalului Sheba de la Tel Hashomer, în apropiere de tel Aviv, doctorul Zeev Rotstein, citat de presă.

„Riscul la adresa vieții sale a crescut”, a conchis el, apreciind că, doar dacă nu va avea loc un „miracol”, „situația continuă să se degradeze zi de zi”.

Sharon va rămâne în istorie ca cel care a pregătit și condus, în 1982, invazia Libanului vecin, la vremea respectivă el ocupând funcția de ministru al Apărării, dar și ca primul șef al unui Guvern israelian care a efectuat o retragere dintr-o parte a teritoriilor palestiniene, ocupate începând din 1967.

O comisie de anchetă a stabilit în privința responsabilității lui Sharon că acesta nu a prevăzut și nici nu a împiedicat masacre în taberele palestiniene de refugiați de la Sabra și Shatila, la Beirut, în septembrie 1982, comise de către o miliție creștină aliată Israelului.

El a fost nevoit să demisioneze, ceea ce nu l-a împiedicat să devină premier în 2001, post în care a fost reconfirmat în 2003.

În 2005, într-o perioadă în care era considerat un campion al colonizării, el a procedat la evacuarea din Fâșia Gaza a celor aproximativ 8.000 de coloniști care s-au instalat în regiune la încurajările sale.

El a fost criticat dur din cauza acestei decizii, atât de către o mare parte a dreptei, cât și de către grupul de lobby al coloniștilor.

Sharon a fost spitalizat pe 18 decembrie 2005 în urma unui „ușor atac cerebral” după care a recuperat rapid. Dar pe 4 ianuarie 2006 a intrat într-o comă profundă, după un „atac cerebral grav”.