Statele OPEC+ ar urma să anunțe o reducere a producției de petrol, în ciuda opoziției SUA

Publicat: 05 10. 2022, 13:45
Sursa foto: Pexels

Statele OPEC, împreună cu alte zece țări producătoare de petrol, printre care și Rusia (grup cunoscut drept OPEC+), ar urma să decidă miercuri, în cadrul unei reuniuni, la Viena, reducerea producției de petrol, reducând oferta deja restrânsă de pe piață.

Decizia ar urma să fie luată în pofida presiunilor din partea Statelor Unite privind o creștere a producției de petrol.

Potențiala reducere a producției statelor OPEC+ ar putea stimula redresarea prețurilor petrolului, care au scăzut la aproximativ 90 de dolari pe baril, de la 120 de dolari în urmă cu trei luni.

Potrivit Reuters , prețurile petrolului au scăzut puternic în ultima perioadă din cauza temerilor legate de o recesiune economică globală, de creșterea ratelor dobânzilor din SUA și de aprecierea rapidă a dolarului.

Informațiile care circulă în ultimele zile pe piață cuprind estimări referitoare la scăderi cuprinse între 500.000 și 2 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă 2% din producția mondială.

Statele Unite presează OPEC să nu continue cu reducerea producției, argumentând că fundamentele economiei nu le susțin, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu discuțiile.

Incertitudine pe piețele petroliere

Pe lângă scăderea cu 25% a prețului petrolului în ultimele trei luni, persistă dubiile legate de evoluția cererii în următoarea perioadă, în special în China, pe fondul restricțiilor reimpuse de Beijing în urma apariției unor noi focare de COVID-19.

Această incertitudine de pe piața petrolului duce și la probleme în ceea ce privește previziunile referitoare la creșterea economiei mondiale și, prin urmare, la creșterea consumului de petrol.

Potrivit Agerpres, există probleme și în ceea ce privește furnizarea de petrol. În prezent, statele OPEC+ nu pot să îndeplinească actualele cote de producție, iar dintre cele 23 de state ale grupului, singurele care își pot crește producția sunt Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Tensiuni între Statele Unite și unele state OPEC

printre deciziile care se vor lua miercuri ar putea fi inclusă şi cea ce prelungire dincolo de finele anului a alianţei între OPEC şi cei zece producători, care s-a creat în 2016.

În paralel, Statele Unite continuă să facă presiuni asupra aliaţilor săi din Orientul Mijlociu, membri ai OPEC, precum Arabia Saudită şi Kuwait, să nu reducă producţia, o strategie care a început în iulie

Analiștii Citi Group susțin că o decizie privind reducerea producției va provoca nemulțumire la nivelul Administrației Biden, mai ales în contextul crizei energetice actuale, provocată de războiul din Ucraina.

Occidentul a acuzat Rusia în repetate rânduri că utilizează energia ca pe o armă, creând în Europa o criză care ar putea duce la raționalizarea gazelor și a energiei electrice în această iarnă.

Unul dintre motivele pentru care Washingtonul dorește prețuri mai scăzute la petrol este acela de a priva Moscova de o parte din veniturile sale din petrol.

Și relațiile SUA cu Arabia Saudită sunt relativ reci, mai ales că autoritățile saudite nu au condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia. Recent, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a călătorit la Riad, dar nu a reușit să asigure niciun angajament ferm de cooperare în domeniul energiei între cele două țări.