Statele Unite au aruncat peste 2.000 de bombe și rachete asupra Statului Islamic

Publicat: 13 11. 2014, 09:27

Partenerii arabi ai coaliției împotriva SI conduse de către Statele Unite au efectuat 56 dintre cele 393 de atacuri aeriene în Siria, în timp ce partenerii occidentali ai americanilor au efectuat 70 din cele peste 470 de raiduri aeriene în Irak, a precizat colonelul Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Comandamentului american însărcinat cu Orientul Mijlociu și Asia Centrală (CENTCOM).

Președintele american Barack Obama și administrația sa subliniază frecvent importanța crucială a partenerilor din această coaliție, mai ales a celor patru țări arabe – Iordania, Bahrain, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Arabia Saudită – însă datele arată că Statele Unite poartă responsabilitatea și greutatea Operațiunii „Hotărâre Absolută”.

De la începutul raidurilor aeriene împotriva SI, pe 8 august în Irak și 23 septembrie în Siria, coaliția a efectuat aproximativ 9.020 de zboruri, dintre care mii au fost consacrate aprovizionării sau reperării, potrivit ultimului bilanț prezentat de către armata americană.

Aceste misiuni au fost, de asemenea, asigurate în mare majoritate de către aviația americană, au precizat reprezentanți ai Pentagonului.

În ultimele trei luni, coaliția a largat aproximativ 2.400 de bombe și rachete, în cele peste 800 de atacuri aeriene.

Această campanie aeriană are ca scop să contracareze înaintarea jihadiștilor din cadrul SI, care au proclamat un califat în zona de frontieră dintre Irak și Siria, după ce au cucerit largi portțiuni din teritoriile celor două țări.

Diverse grupuri independente nu avansează date precise despre numărul civililor uciși în aceste operațiuni. CENTCOM afirmă că nu a putut să confirme moartea vreunui civil.

Arabia Saudită, EAU, Iordania și Bahrain acordă o susținere puternică americanilor în Siria, în timp ce Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Olanda și Marea Britanie cooperează în atacurile aeriene americane asupra unor poziții deținute de către SI în Irak.