Statele Unite cer Serbiei să se ralieze „partenerilor europeni” în problema ucraineană, însă Rusia a fost mereu mai aproape de Belgrad

Publicat: 15 06. 2014, 19:20
Actualizat: 26 03. 2019, 10:49

„Criza din Ucraina nu face decât să consolideze susținerea noastră pentru Europa. (…) Mizez pe spiritul dumneavoastră de lider pentru a fi sigur că Serbia va fi de partea partenerilor europeni în afirmarea principiilor internaționale”, se arată în scrisoarea trimisă Belgradului de vicepreședintele SUA, Joseph Biden.

Luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, începe o vizită oficială la Belgrad.

Joe Biden a subliniat că Serbia „depune eforturi pentru obținerea drepturilor și privilegiilor pe care le aduce aderarea la Uniunea Europeană”, reamintind că Belgradul va deține președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa în 2015.

De la intensificarea crizei în Ucraina, în noiembrie 2013, Serbia, candidat la integrarea europeană, oscilează între îndeplinirea criteriilor solicitate de Bruxelles și menținerea relațiilor bune cu Rusia, notează AFP.

Rusia a susținut Belgradul în numeroase dosare internaționale sensibile, inclusiv în problema Kosovo, Moscova refuzând să recunoască independența fostei provincii sârbe.

Lavrov, așteptat la Belgrad pentru o vizită de două zile, va discuta cu ministrul sârb de Externe, Ivița Dacici, despre poziția Serbiei față de criza din Ucraina. La nivel formal, Serbia a anunțat că are o poziție neutră față de criza ucraineană.