Statele Unite MUTĂ în fața Rusiei în Ucraina: John Kerry merge la Kiev. NATO îi cere lui Putin să-și retragă trupele în baze

Publicat: 03 03. 2014, 12:29
Actualizat: 26 03. 2019, 04:45

Statele Unite au decis să intervină direct în criza din Ucraina, secretarul de stat american anunțând că mâine va ajunge la Kiev. Anunțul vine după ce în această noapte NATO ceruse Rusiei să-și mute toate trupele în baze.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a anunțat că John Kerry se va deplasa marți în capitala Ucrainei.

„Pe 4 martie, la Kiev, secretarul de Stat Kerry se va întâlni cu reprezentanții noului Guvern ucrainean, liderii (Parlamentului) și membri ai societății civile”, a anunțat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

În Ucraina, șeful diplomației americane „va reafirma sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit comunicatului.

Pe de altă parte, oficiali ai administrației președintelui Barack Obama au afirmat, în cursul unei conversații telefonice, că Moscova a încheiat operațiunile de preluare a controlului asupra Crimeei, o peninsulă din sudul Ucrainei unde staționează flota rusă la Marea Neagră.

„Nu există nicio îndoială asupra faptului că ei ocupă Crimeea. Ei își sporesc prezența militară și se stabilesc” pe peninsula ucraineană, a spus un diplomat american.

Pe teren, mai multe obiective strategice din Crimeea, între care baze militare, aeroporturi sau clădiri oficiale, au fost blocate de către persoane înarmate, pe care observatorii le asimilează militarilor ruși.

Duminică dimineață, Kerry a denunțat „agresiunea” și „invazia” rusă în Ucraina.

De asemenea, Kerry a amenințat Rusia că ar putea să-și piardă locul în cadrul G8.

În acest context, Washingtonul a luat măsuri de retorsiune.

Reuniuni cu caracter economic și o vizită a unei delegații ruse la Washington au fost deja anulate, a subliniat un oficial de rang înalt american.

Rusia urmează să organizeze în iunie, în stațiunea Soci, un summit al G8. Ca măsuri de retorsiune față de operațiunile ruse în Ucraina, Franța și Marea Britanie au anunțat la rândul lor că nu mai participă la reuniunile pregătitoare organizate în perspectiva summitului de pe litoralul Mării Negre.

Duminică, Kievul a declarat că se află „pe marginea dezastrului” în urma „declarației de război” a Rusiei și că pierde rapid controlul asupra Crimeei, în timp ce Occidentul caută o soluționare pașnică la criza ucraineană.

NATO a solicitat trimiterea unor observatori internaționali în Ucraina și a îndemnat Rusia să își retragă trupele. În opinia secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, „ceea ce face Rusia în Ucraina (…) amenință pacea și securitatea în Europa”.

Kerry a admis că Rusia comite o „eroare enormă”, însă a dat asigurări că „opțiunea militară este ultimul lucru care se vrea într-o situație de acest gen”.

Duminică, președintele Obama a purtat conversații telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, cu premierul britanic David Cameron și cu președintele polonez Bronislaw Komorowski, potrivit unor oficiali ai administrației americane.

Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro