Statele Unite și Marea Britanie îl susțin pe MARK RUTTE pentru postul de secretar general al NATO

Publicat: 22 02. 2024, 14:55
Mark Rutte

Statele Unite și Marea Britanie susțin candidatura premierului olandez în exercițiu, Mark Rutte, pentru postul de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, după luni de disensiuni privind desemnarea succesorului lui Jens Stoltenberg.

”Marea Britanie îl susține puternic pe premierul olandez Mark Rutte pentru a-l succeda pe Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO. Mark Rutte se bucură de mult respect la nivelul statelor membre NATO, are o poziție puternică în materie de apărare și securitate și va asigura că Alianța Nord-Atlantică rămâne puternică și pregătită pentru acțiuni de apărare și descurajare militară”, a declarat joi un oficial din cadrul Ministerului de Externe de la Londra, citat de postul de televiziune Sky News și de agenția Reuters.

Joe Biden susține candidatura lui Mark Rutte

Și președintele SUA, Joe Biden, îl va susține pe Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, a declarat un oficial din cadrul Administrației de la Washington, citat, sub protecția anonimatului, de site-ul Politico.com.

Mark Rutte, premier în exercițiu al Olandei, a semnalat la sfârșitul anului 2023 interesul pentru postul de secretar general al NATO.

”Un astfel de rol ar fi interesant, întrucât mi-ar oferi șansa de a avea contribuții câțiva ani pe scena globală, într-o perioadă de schimbări dramatice globale”, a declarat Mark Rutte.

Secretarul general al NATO este numit prin consensul celor 31 de state membre.

Jens Stoltenberg, fost premier al Norvegiei, este secretar general al NATO din anul 2014. Mandatul său a fost prelungit în iulie anul trecut pentru a patra oară, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică a preferat să mențină un lider experimentat mai degrabă decât să desemneze un succesor, pe fondul invaziei militare ruse în Ucraina.

Potrivit unor surse diplomatice, Mark Rutte este singurul candidat pentru funcția de secretar general al NATO în acest moment. Premierul Estoniei, Kaja Kallas, și ministrul leton de Externe, Krisjanis Karins, au semnalat interesul pentru acest post, dar nu au fost prezentați formal ca fiind candidați.

Citește și:

Experți guvernamentali: DOMINAȚIA Chinei asupra tehnologiilor 5G și 6G ar lăsa fără apărare Statele Unite