Stoltenberg, înaintea summitului de la Vilnius: NATO este unită. Va avea un mesaj „clar” pentru Ucraina

Publicat: 07 07. 2023, 15:42
Actualizat: 07 07. 2023, 15:51
Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg ahead of the 2023 NATO Vilnius Summit Foto: nato.int

Şefii de stat şi de guvern NATO se vor întâlni la Vilnius săptămâna viitoare, la 500 de zile după declanșarea invaziei ruse. Războiul din Ucraina este subiectul central al discuțiilor.

Secretarul general NATO a declarat, vineri, la o conferință de presă că aliații vor conveni asupra unui program de asistență pe mai mulți ani, vor  îmbunătăți legăturile politice, prin înființarea Consiliului NATO-Ucraina și vor reafima că Ucraina va deveni membră a NATO.

NATO este unită. La Summit, vom face Ucraina și mai puternică și vom stabili o viziune pentru viitorul ei. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să dezvolte. Timp de 500 de zile, Moscova a adus moartea și distrugerea în inima Europei, căutând să distrugă Ucraina și să divizeze NATO, a declarat Stoltenberg.

Stoltenberg se așteaptă ca aliații să transmită un mesaj clar referitor la intrarea Ucrainei în NATO.

Întrebat de un jurnalist ucrainean despre ce mesaj ar putea fi așteptat, privind viitorul de membru permanent al Ucrainei, Jens Stoltenberg a spus că aliații se consultă cu privire la formulare.

El a transmis că se așteaptă la decizii privind sprijinul concret, dar că ar trebui să existe și o dimensiune politică. Stoltenberg este încrezător că NATO va avea un mesaj „clar”.

Suntem de acord că ușa NATO este deschisă. Suntem de acord că Ucraina va deveni membră, ceea ce este un mesaj important, a transmis secretarul general.

Însă, stabilirea momentului pentru aderarea Ucrainei revine aliaților. Stoltenberg a reiterat că, dacă Ucraina nu va câștiga războiul, apartenența Ucrainei nu va fi luată în discuție.

Biden trimite muniție cluster în Ucraina. Stoltenberg: Este decizia aliaților de a trimite, nu a NATO

Joe Biden a aprobat, vineri, un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include pentru prima dată muniții cu dispersie.

Kievul a făcut presiuni pentru acest tip de armă controversat și interzis pe scară largă, scrie The New York Times.

Întrebat dacă este înțeleaptă această decizie a Statelor Unite, Stoltenberg a răspuns că „NATO nu are o poziție cu privire la ele”, întrucât unii aliați doresc interzicerea utilizării lor, iar alții, nu. „Acest lucru va fi decizia guvernelor, nu a NATO”.

Cu toate acestea, Stoltenberg a continuat:

Ne confruntăm cu un război brutal și trebuie să ne amintim că această brutalitate se reflectă, că în fiecare zi vedem victime și că munițiile cu dispersie sunt folosite de ambele părți. Și Rusia a folosit muniții cu dispersie pentru a invada o altă țară. Ucraina folosește muniții cu dispersie pentru a se apăra.

CITEȘTE ȘI:

Zelenski se întâlnește cu Erdogan, vineri, în ziua 499 de război. Cei doi vor discuta despre acordul pentru cereale și aderarea la NATO

În ședința CSAT s-a decis creșterea bugetului pentru Apărare, cu 2,5% din PIB