STUDIU. Peste 4% dintre persoanele condamnate la moarte în SUA sunt nevinovate

Publicat: 29 04. 2014, 15:12
Actualizat: 29 07. 2014, 22:59

Peste 4% dintre persoanele condamnate la moarte de judecătorii americani sunt cel mai probabil nevinovate, arată un studiu publicat luni de profesorul Samuel Gross, de la University of Michigan Law School.

În același timp numărul celor care au primit pedeapsa capitală în mod eronat este aproape dublu față de cel al condamnaților achitați în ultimii 30 de ani. Acest lucru înseamnă că oameni nevinovați se află încă în spatele gratiilor, relatează Huffington Post.

„Marea majoritatea oamenilor nevinovați care sunt condamnați la moarte nu sunt niciodată identificați și eliberați”, a explicat profesorul. „Scopul studiului nostru este să facem ceva pentru condamnații nevinovați care nu sunt achitați de pedeapsă”, a adăugat acesta.

Autorii cercetării au constatat că pentru peste 200 de persoane pedeapsa capitală a fost ridicată în ultimele trei decade. În perioada 1973-2004, peste 35% dintre condamnații la moarte au fost achitați, însă au rămas închiși, precizează sursa citată.

„Acest studiu impresionant arată că există o problemă în ceea ce privește felul în care sunt aplicate pedepsele cu moarte în țara noastră”, a afirmat Richard Dieter, director executive la Death Penalty Information Center. „Problema persoanelor nevinovate este mai gravă decât am crezut”, a adăugat acesta.

În prezent 58 de țări din întreaga lume mențin în legislație pedeapsa capitală. În SUA, 34 de state aplică sentința capitală.

În România, pedeapsa cu moartea a existat în perioada 1938 – 1989. Ultimii condamnați la moarte au fost soții Elena și Nicolae Ceaușescu, pe 25 decembrie 1989. În 1990, prin Decretul-Lege 6 din 7 ianuarie pedeapsa capitală a fost abolită, fiind înlocuită cu detenția pe viață.