SUA avertizează China, în conflictul privind insulele disputate cu Japonia: „Toate țările au dreptul la respect, indiferent că sunt mari sau mici”

Publicat: 06 04. 2014, 16:37
Actualizat: 06 02. 2019, 17:14

„Toate țările au dreptul la respect, indiferent că sunt mari sau mici”, a declarat Hagel în urma unei întâlniri cu ministrul japonez al Apărării Itsunori Onodera.

„Considerăm o ilustrare izbitoare de lipsă de respect, coerciție și intimidare (…) ceea ce au făcut rușii în Ucraina”, a subliniat el.

„Nu poți să redesenezi frontierele, să încalci integritatea teritorială și suveranitatea țărilor prin forță, coerciție și intimidare – indiferent că este vorba despre mici insule din Pacific sau despre mari națiuni europene”, a insistat șeful Pentagonului.

„Vreau să vorbesc despre acest lucru cu prietenii noștri chinezi”, a declarat el, cu o zi înainte să plece într-o vizită la Beijing.

Washingtonul este angajat printr-un tratat de asistență reciprocă cu Tokyo, care acoperă, în opinia sa, insulele din Marea Chinei de Est asupra cărora Beijingul și Tokyo își dispută suveranitatea, a spus Hagel.

„Ne opunem ferm oricărei acțiuni unilaterale de coerciție menite să pună în discuție controlul administrativ al Japoniei” asupra unui teritoriu, a declarat secretarul american, îndemnând Japonia și China să-și „soluționeze pașnic” diferendele.

Japonia întreține din toamna lui 2012 relații tensionate cu China, din cauza unui conflict teritorial și unor dispute legate de istorie.

Beijingul revendică, sub numele Diaoyu, un arhipelag nelocuit din Marea Chinei de Est pe care Tokyo îl administrează sub numele de Senkaku.

După ce Japonia a naționalizat trei dintre cele cinci insulițe în septembrie 2012, China a trimis în mod regulat nave înarmate în apele teritoriale ale arhipelagului aflat în centrul disputei și a instituit, în urmă cu câteva luni, o zonă aeriană de identificare care include insulele respective.

Washingtonul a afirmat în mai multe rânduri că Insulele Senkaku/Diaoyu aflate sub administrație japoneză fac parte din acorduri de apărare americano-japoneze, dar fără să se pronunțe asupra apartenenței acestora.