SUA se pregătesc de ”un nou 11 septembrie”

Publicat: 16 06. 2014, 11:32
Actualizat: 29 07. 2014, 17:50

Congresmeni și foști militari au dezbătut, la posturi americane de televiziune, diverse opțiuni ale Administrației Obama în vederea împiedicării avansării jihadiștilor în Irak.

Senatorul Lindsey Graham, care este suținătorul unui atac aerian, a îndemnat Washingtonul să acționeze „deoarece Irakul și Siria împreună vor deveni zona de pregătire a viitorului 11 septembrie, dacă nu facem nimic”.

„Oamenii care dețin controlul pe teren în Irak sunt aceiași care ocupă teren în Siria. Instabilitatea economică de pe urma unei degringolade în Irak va afecta prețurile benzinei și reconstrucția noastră economică”, a adăugat el, pentru CNN.

Graham a îndemnat totodată la demisia premierului irakian Nuri al-Maliki și la angajarea directă a Washingtonului, împreună cu Iranul, pentru oprirea jihadiștilor din cadrul grupării teroriste Statul Islamic în Irak și Levant (SIIL). Aceștia au preluat în doar trei zile controlul asupra orașelor Mosul și Tikrit și asupra unor sectoare din provinciile Diyala și Kirkuk.

Generalul în retragere Peter Chiarelli, un fost comandant în Irak, a apreciat că luptătorii SIIL „aveau o nișă acolo, au profitat de această nișă și cred că trebuie să fim foarte, foarte îngrijorați”.

„Am citit undeva ieri (sâmbătă) că au devenit organizația teroristă cea mai bogată din lume, acum, că au pus mâna pe Mosul, și sunt îngrijorat. Cred că toți americanii ar trebui să fie îngrijorați”, a declarat el pentru ABC.

 

 

Președintele american Barack Obama a anunțat vineri că studiază „o serie de opțiuni în vederea susținerii forțelor irakiene de securitate”, fără să anunțe eventuale atacuri aeriene, cerute de numeroși congresmeni republicani.

Secretarul Apărării Chuck Hagel a dat sâmbătă ordinul să fie mobilizat portavionul USS George H.W. Bush în Golful Persic.

Opunându-se oricărei acțiuni militare, alt republican, Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Securitate din cadrul Camerei Reprezentanților, a îndemnat la o ofensivă diplomatică împreună cu aliații Statelor Unite în vederea găsirii unei soluții politice care să-i implice pe sunniți, șiiți și kurzii din Irak.

„Fără cooperarea lor împotriva extermiștilor, nu se va întâmpla nimic. Nu vor face nimic singuri. Au nevoie să-i ghidăm”, a declarat el pentru ABC.

Insurgenții SIIL sunt „cei mai răi dintre cei răi”, a apreciat el. „Dacă revin în Statele Unite și Europa, consider acest lucru cea mai mare amenințare din prezent”, a subliniat McCaul.