SUA „somează” toate statele membre NATO să suplimenteze bugetele alocate apărării

Publicat: 31 03. 2017, 15:49
Actualizat: 30 03. 2019, 16:11

Oficialul american a declarat că este importantă asigurarea faptului că organizația de securitate „are la dispoziție toate resursele, financiare și nu numai, care sunt necesare pentru ca NATO să-și îndeplinească misiunea”.

„Vrem să discutăm cum putem spori implicarea deja semnificativă a NATO în lupta pentru înfrângerea ISIS și alte acțiuni antiteroriste pe care NATO le poate efectua, și în cele din urmă să aducă stabilitate în Orientul Mijlociu”, a afirmat Tillerson, folosind acronimul ISIS pentru a desemna rețeaua teroristă Stat Islamic.

Întrevederea miniștrilor de Externe din statele membre NATO a fost devansat cu o săptămână pentru a permite secretarului de Stat al SUA să participe la reuniune.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a declarat că „pe termen lung, este mult mai bine să combați terorismul și să promovezi stabilitate prin pregătirea forțelor locale, consolidarea instituțiilor de securitate locale, decât prin trimiterea unui mare număr de trupe combatante NATO”.

Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe, a subliniat că doar o soluție politică poate aduce pacea în Siria și elimina terorismul din această țară.

În 2014, liderii statelor membre NATO au stabilit că, în termen de zece ani, bugetul pentru apărare va depăși 2% din PIB în toate statele membre. În prezent, doar cinci dintre cele 28 de state membre NATO alocă cel puțin 2% din PIB apărării – Statele Unite, Marea Britanie, Estonia, Polonia și Grecia.

„Scopul nostru ar trebui să fie ca la summitul liderilor (NATO) din luna mai să cădem de acord ca până la finalul anului toți aliații fie vor fi îndeplinit obiectivul sau vor formula planuri care indică clar (…) modul în care angajamentul va fi îndeplinit”, a declarat Tillerson.

„Aliații care nu au un plan concret pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare în anul 2024 vor trebui să formuleze acum unul. Aliații care au un plan să atingă obiectivul de 2% trebuie să-și intensifice eforturile și să prezinte rezultate”, a completat secretarul de Stat, adăugând că Washingtonul suportă o „cotă disproporționată” a costurilor cu apărarea comparativ cu restul membrilor NATO.

Șeful diplomației americane nu a indicat ce se va întâmpla în cazul în care statele membre nu îndeplinesc acest obiectiv, însă în cursul campaniei electorale din SUA, Donald Trump a părut să condiționeze solidaritatea la nivelul NATO de creșterea proporțională a contribuțiilor tuturor statelor membre.

Totuși, Tillerson a subliniat vineri că „înțelegem că o amenințare la adresa unuia dintre noi este o amenințare la adresa tuturor, și vom reacționa în mod corespunzător. Ne vom îndeplini angajamentele privind apărarea aliaților noștri”.