SUA știau din 2012 că securizarea armelor chimice în Siria necesită intervenția a 75.000 de militari

Publicat: 05 09. 2013, 18:19

Securizarea stocurilor de arme chimice și instalațiilor care le produc în Siria necesită trimiterea a peste 75.000 de militari pe teren, potrivit unui memorandum secret întocmit de Departamentul Apărării pentru Barack Obama la începutul lui 2012, relatează Daily Mail online în ediția de joi.

Comandamentul Central american a ajuns la acest număr de militari din cadrul forțelor terestre în cadrul unei serii de scenarii, scrise în urmă cu peste 18 luni, cu privire la opțiunile militare împotriva regimului lui Bashar al-Assad, cu mult timp înainte ca Statele Unite să confirme că dictatorul sirian a utilizat aceste arme împotriva unor facțiuni rebele pe teritoriul țării.

„Raportul există și a fost pregătit la solicitarea consultanților în domeniul Securității Naționale”, a declarat miercuri, pentru publicație, sub protecția anonimatului, un oficial din cadrul Departamentului Apărării, la curent cu solicitarea. „DoD (Departamentul Apărării) a cheltuit mult timp și resurse cu întocmirea documentului. Toată lumea a înțeles că nu este un exercițiu inutil și că, eventual, vom fi trimiși să luăm (gazele) VX și sarin, așa că s-au efectuat numeroase diligențe”, a precizat el.

Dificultățile logistice de preluare a controlului asupra infrastructurii chimice de război siriene contrastează cu textul unei rezoluții adoptate miercuri de către Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului american și cu asigurările oferite de secretarul de Stat John Kerry ambelor Camere ale Congresului. Rezoluția „nu autorizează folosirea forțelor armate americane terestre în Siria în operațiuni de luptă”.

Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului a preluat, pe 20 august, această estimare cu privire la trupe, citând un material CNN din 22 februarie 2012. Postul cita atunci oficiali de la Pentagon care afirmau că securizarea instalațiilor chimice va fi extraordinar de dificlă și ar putea necesita trupe terestre mai numeroase decât se aflau la vremea respectivă în Afganistan.

De asemenea, un raport al Parlamentului britanic, publicat în iulie, afirma că „nu există îndoieli în rândul comunității britanice de informații cu privire la faptul că regimul sirian deține depozite vaste” de agenți chimici de uz militar..

Serviciului de Cercetare al Congresului american sublinia, în raport, asupra unor îngrijorări cu privire la posibilitatea ca „Siria să transfere arme chimice (mișcării șiite) Hezbollah în Liban”, apreciind totodată că sunt necesare numeroase trupe americane în țară, în primele zile ale unui atac militar.

Casa Albă a confirmat, zece zile mai târziu, că „Guvernul sirian a efectuat un atac cu arme chimice în suburbiile Damascului pe 21 august”. O estimare preliminară potrivit căreia în atac au fost ucise cel puțin 1.429 de persoane, inclusiv 426 de copii, a constituit baza solicitării de către președintele Obama a unei autorizări din partea Congresului pentru o serie de atacuri aeriene „chirurgicale”, de pedepsire a regimului.