SUA trimit 1.400 de militari în Liberia, să lupte cu epidemia de Ebola

Publicat: 01 10. 2014, 10:29
Actualizat: 01 02. 2019, 05:01

Anunțul intervine în contextul în care primul caz al unui pacient infectat cu acest virus a fost diagnosticat pe teritoriul american, la revenirea dintr-o călătorie în Liberia.

Aproximativ 700 de soldați din cadrul diviziei 101 aeropurtate a armatei americane și 700 de ingineri militari urmează să fie dislocați la Monrovia, capitala Liberiei, spre sfârșitul lunii octombrie, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Soldații se vor alătura celor aproximativ 200 de militari americani aflați deja la fața locului, care fac parte dintr-un efectiv total de 3.000 persoane, pe care Washingtonul a prevăzut să le trimită pentru a ajuta la pregătirea personalului sanitar din teren și a da în folosință spitale și infrastructura corespunzătoare, pe fondul epidemiei de Ebola din Africa de Vest.

Președintele american Barack Obama a anunțat în cursul lunii septembrie trimiterea a aproximativ 3.000 de soldați în Liberia pentru a oferi sprijin logistic personalului sanitar care luptă în fiecare zi împotriva epidemiei de Ebola, cea mai gravă de la apariția virusului, în 1976. Epidemia de febră hemoragică Ebola s-a soldat cu peste 3.000 de morți dintre cele 6.500 de persoane infectate care se află în evidență medicală, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a precizat că armata SUA se află în Liberia pentru a sprijini alte agenții civile americane care luptă împotriva Ebola. De asemenea, Pentagonul a dat asigurări că soldații nu vor avea contact direct cu pacienții infectați cu virusul febrei hemoragice.

Autoritățile sanitare federale și-au exprimat marți convingerea că pot împiedica extinderea virusului Ebola pe teritoriul Statelor Unite.