Suedia critică România pentru lipsa de acțiune privind romii

Publicat: 21 01. 2014, 19:39
Actualizat: 31 07. 2014, 15:18

Ministrul suedez pentru Integrare, Erik Ullenhag, a criticat marți incapacitatea României de a folosi fondurile Uniunii Europene destinate integrării romilor, relatează AFP.

„Este profund șocant că acordăm fonduri pe care statele membre nu le solicită”, a afirmat ministrul pentru agenția de presă TT.

„Este profund preocupant că România, de exemplu, nu solicită fondurile UE existente pentru a îmbunătăți situația romilor”, a adăugat ministrul.

Ministrul Ullenhag a fost întrebat despre un editorial privind romii publicat de doi membri ai formațiunii sale – Partidul Liberal -, un consilier muncipal din Stockholm, Lotta Edholm, și un candidat la alegerile europene, Erik Scheller.

Titlul editorialului, publicat de cotidianul local de mare tiraj Dagens Nyheter, este: „Să-i lăsăm pe români să plătească factura”.

„Guvernul român poate face mai mult pentru a ajuta populația de etnie romă”, consideră autorii articolului.

„Trebuie să oferim condiții de viață decente tuturor, indiferent de origine sau etnie (…) Dar, pentru România și alții îndemnul trebuie să fie clar: trebuie să plătiți pentru a le oferi concetățenilor voștri o viață decentă, fie printr-o protecție socială care să fie accesibilă tuturor cetățenilor, fie pentru că vă vom trimita factura”, conchid cei d politicieni suedezi.

România întâmpină dificultăți binecunoscute în absorbția fondurilor UE, notează AFP, care menționează că Bucureștiul a cheltuit doar 26,5% din fondurile alocate pentru perioada 2007-2013.

Comisarul european pentru afaceri sociale și integrare, Laszlo Andor, a cerut în mai multe rânduri Bucureștiului să dea dovadă de o mai mare determinare privind politica referitoare la romi.

Percepția că majoritatea cerșetorilor din Suedia sunt romi este larg răspândită în rândul populației, însă aceasta este greu de susținut cu cifre, în contextul în care nu au fost realizate statistici.

Datele publicate de Ministerul suedez al Afacerilor Sociale privind situația cetățenilor UE menționează existența a 370 de persoane fără adăpost la sfârșitul anului 2012, „majoritatea” dintre acestea fiind români.