Summit-ul NATO | Donald Trump și-a anulat conferința de presă

Redactor:
Marinela Sarbu
Summit-ul NATO | Donald Trump și-a anulat conferința de presă
Donald Trump a reacțíonat furios la înregistrarea în care mai mulți lideri prezenți la Londra făceau aparent glume pe seama lui, numindu-l pe Justin Trudeau "duplicitar", după care și-a anulat conferința de presă și a plecat de la summit mai devreme decăt era prevăzut inițial, scrie The Independent.

Președintele american a fost întrebat dacă a văzut clipul video în care mai mulți parteneri internaționali păreau făcând glume pe seama conferinței de presă explozive pe care a susținut-o alături de Emmanuel Macron și stilul său diplomatic imprevizibil la recepția de marți seară de la Palatul Buckingham.

„Tocmai ați văzut cum fălcile echipei sale stăteau să cadă pe podea!”, ar fi spus Trudeau despre Trump în timp ce vorbea cu Boris Johnson, Macron și prințesa Anne.

„Ei bine, el are două fețe”, a declarat Trump despre premierul canadian, atunci când a fost întrebat miercuri după-amiază și a sugerat că afirmațiile acestuia s-au bazat pe frustrarea generată de solicitarea SUA de a contribui mai mult la NATO.

Vorbind alături de Angela Merkel miercuri, Trump a adăugat: „Sincer, Trudeau este un tip simpatic, îl consider un tip foarte simpatic”.

„Dar știi că adevărul este că i-am spus că nu plătește 2% și cred că nu este foarte fericit pentru asta. Nu plătește 2% și ar trebui să plătească 2%. Este Canada, au bani și ar trebui să plătească 2 la sută, așa că l-am sunat la asta și sunt sigur că nu a fost mulțumit de asta, dar așa este”, a adăugat Trump.

Republicanul a spus că după o întâlnire programată cu liderii danezi în această după-amiază, se va întoarce „probabil”direct la Washington. Glumind cu un reporter, Trump a spus: „Vom discuta despre Groenlanda? Tu ce crezi? Este un subiect bun”.

Ulterior, Trump a declarat prin Twitter că va avea o altă întâlnire cu premierul Italiei, Giuseppe Conte, după cea cu reprezentanții Danemarcei.

Apoi, acesta a spus că nu va susține conferința de presă programată, spunând că acum a condus suficient de multe dintre ele.

Cu toate acestea, NATO a avut de două zile „extraordinare”, liderii angajându-se să contribuie cu mai mulți bani la alianță, Trump a insistat: „Există un spirit mare”.

Președintele și soția sa, Melania, anterior trebuiau să părăsească Londra la ora 05:00 după-amiază, în urma conferinței de presă.

În propria conferință de presă, Johnson a respins informația conform căreia el și alți lideri au glumit cu privire la Trump, denumind-o „fără niciun sens”.

Răspunzând la întrebarea dacă l-a luat în serios pe președintele SUA, a spus: „Nu știu de unde vine asta.”

 

Inchide