Tancuri pentru un ostatic? Berlinul și Ankara se află în mijlocul unei negocieri cu multe semne de întrebare

Publicat: 24 01. 2018, 15:12

Oaspetele de la Ankara trebuia să se simtă ca acasă. Înainte de a-l întâmpina pe omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, în casa sa din Goslar, aflată în munții Harz, ministrul de externe german Sigmar Gabriel a cumpărat chiar și un ibric tradițional, denumit „caydanlik”, scrie Spiegel Online.

Faptul că Cavusoglu s-a referit la Sigmar Gabriel ca la un prieten („Dostum Sigmar”) nu s-a datorat doar servirii impecabile cu ceai. Cei doi oficiali au discutat despre o criză care se desfășoară între Germania și Turcia.

Recent, Ankara a furnizat unele semnale pozitive către Berlin și șapte cetățeni germani nevinovați, reținuți fără motiv, au fost eliberați în Turcia. Printre ei s-au numărat activistul pentru drepturile omului Peter Steudtner și jurnalistul Mesale Tolu. Dar cel mai dificil caz nu s-a rezolvat: Deniz Yucel, corespondentul turc al cotidianului german Die Welt, este închis de 11 luni, fără nicio acuzație.

În Goslar, unde Gabriel și Cavusoglu s-au întâlnit, ministrul de externe al Germaniei a cerut din nou eliberarea lui Yucel, care are cetățenie germană și turcă. Cavusoglu a declarat că este, la rândul său, nemulțumit că nu s-a ajuns la un rezultat.

„Lista cu dorințe a lui Cavusoglu”

Oaspetele de la Ankara a venit însă cu o listă lungă de cereri. Pe primul loc se situează o afacere legată de armament. Guvernul turc ar vrea să-și modernizeze flota de tancuri de luptă Leopard 2, după ce a pierdut mai mulți soldați și câteva tancuri în conflictul cu Statul Islamic.

Timp de mai multe luni, Turcia a purtat discuții cu uzina de armament Rheinmetall, despre aceste upgrade-uri. Dar fără o licență de export, furnizată de guvernul german, Rheinmetall nu are voie să semneze contractul. Până acum, Berlinul a refuzat să aprobe această tranzacție.

În plus, Berlinul a precizat în mod repetat că nu este dispus să facă „schimburi”. Ankara vrea însă ceva în schimbul eliberării jurnalistului Yucel. În timpul vizitei fostului cancelar german Gerhard Schroder în Turcia, la scurt timp după alegerile din toamna lui 2017, președintele Recep Tayyip Erdogan a propus ca Germania să extrădeze câțiva generali turci, suspectați că au participat la puciul ratat din iulie 2016.

Guvernul german insistă însă că nu va accepta nicio înțelegere „indiscretă”. În teorie. În practică, germanii știu foarte bine că eliberarea lui Yucel are un preț. S-ar putea să nu fie vorba de un geamantan cu bani, oferit la schimb pentru jurnalistul deținut. În cele din urmă, „ambele părți vor fi nevoite să ajungă la o înțelegere”, a declarat un diplomat citat de Der Spiegel. „Altfel, trenul reconcilierii va întârzia în gară”.