Țara aflată sub conducere islamică și vizitată de mulți români care nu restricționează „portul de bikini” și consumul de alcool

Publicat: 06 05. 2013, 17:57
Actualizat: 08 02. 2019, 22:03

Ministrul egiptean al Turismului, Hisham Zaazou, a declarat într-o conferință că portul de bikini și consumul de alcool nu sunt interzise turiștilor, chiar dacă Egiptul este sub conducere islamică, informează Reuters.

Zaazou a declarat că se așteaptă ca numărul de turiști care vin în Egipt anul acesta să crească cu cel puțin o cincime față de anul precedent. „Portul de bikini în Egipt este binevenit, iar băuturile alcoolice sunt puse la dispoziția vizitatorilor”, a declarat ministrul în engleză, într-o conferință susținută în Emiratele Arabe Unite. Aceste afirmații vin ca răspuns la amenințările unor grupuri musulmane radicale din țară, care au cerut interzicerea alcoolului și a expunerii femeilor în costume de baie inclusiv în stațiunile turistice.

„Am avut discuții cu aceste grupări și acum ei înțeleg importanța turismului în țara noastră, dar mai există câțiva indivizi contestatari, care nu sunt la putere”, a adăugat ministrul, care nu este afiliat vreunei formațiuni politice.

Guvernul președintelui islamist Mohamed Mursi a crescut taxele pe alcool în decembrie, dar a revenit asupra deciziei după ce această măsură a fost criticată de liberali și de cei din sectorul turistic.

Înaintea schimbărilor politice din Egipt, turismul aducea o zecime din bugetul Egiptului. În 2010, țara a fost vizitată de 14,7 milioane de turiști, care au adus încasări de 12,5 miliarde de dolari dar în 2011, numărul de turiști a scăzut la 9,8 milioane, și încasările, la 8,8 miliarde de dolari. Potrivit lui Zaazou, în 2012 s-a înregistrat o creștrere a numărului de turiști la 11,5 milioane și a încasărilor la 10 miliarde. În primul trimestru al lui 2013, aproximativ 3 milioane de turiști au vizitat Egiptul – înregistrând o creștere de 14,6 la sută față de perioada anterioară.

Zaazou a declarat că dorește ca turismul să devină o prioritate națională pentru Egipt și primul lucru pe care dorește să îl realizeze este creșterea numărului de turiști cu 20 la sută, anul acesta. În acest sens, în stațiunile turistice din Egipt au fost instalate camere de luat vederi care transmit imagini în sistem „live streaming”.

„Vrem să le arătăm oamenilor că Egiptul este o țară sigură și singurul mod de a le arăta asta este prin live streaming. Următorul pas ar fi ca aceste imagini să fie arătate pe ecrane mari în Paris sau New York”, a spus el.

Hisham Qandil, un tehnocrat fără afiliere politică, dar recunoscut pentru apropierea de islamiști, a fost numit la conducerea Guvernului după alegerea, în iunie 2012, a președintelui Mohamed Morsi, provenit din rândul Fraților Musulmani. El lucrează de mai multe zile la o remaniere limitată a cabinetului său, care va fi anunțată în viitorul apropiat.

După îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak, la începutul lui 2011, sub presiunea unei revolte populare, climatul de securitate este puternic degradat în Egipt, unde au loc numeroase incidente provocate de către infractori înarmați care profită de demobilizările din cadrul poliției.

Această țară a fost, de asemenea, teatrul unor multiple violențe mortale cu caracter politic, mai ales în timpul manifestațiilor.