ȚARA în care Edward Snowden a cerut azil

Publicat: 02 06. 2014, 07:50
Actualizat: 29 07. 2014, 17:33

„Dreptul meu de azil aici, (în Rusia), se încheie la sfârșitul lui august. Dacă Brazilia îmi oferă (azilul), vor fi bucuros să-l accept (…), m-ar plăcea mult să trăiesc în Brazilia”, a declarat Snowden, care se află la originea dezvăluirilor despre amploarea supravegherii electronice americane.

Edward Snowden și-a exprimat anterior intenția de a se refugia în Brazilia, într-o scrisoare deschisă adresată brazilienilor.

„Atunci când eram blocat în aeroportul din Moscova, (după revocarea pașaportului american, în urmă cu zece luni), am adresat o cerere de azil către diverse țări, printre care se afla și Brazilia. O cerere oficială”, a precizat Snowden.

Potrivit lui Snowden, Ministerul brazilian de Externe nu a apreciat că această solicitare a fost făcută în forma corectă. „Pentru mine este vorba despre ceva nou, ca și cum nu aș fi respectat procedura”, a mai declarat fostul consultant NSA.

Edward Snowden a reafirmat că nu a „oferit documente vreunei țări în schimbul azilului, dat fiind că acesta este necesar să fie acordat din motive umanitare”.

Fostul consultant american a adăugat că atunci când i-a fost revocat pașaportul american se îndrepta către Ecuador.

„Nu am ales niciodată să merg în Rusia, mă aflam în drum către America latină, către Ecuador, dar pașaportul meu a fost suprimat și nu am mai putut să continui să călătoresc”, a spus el.

El a declarat din nou că a fost spion american de rang înalt, respingând ideea – propagată, în opinia sa, de către Washington – potrivit căreia a fost doar „un simplu analist”.

O campanie lansată pe Internat pentru ca Brazilia să-i acorde azil lui Snowden a primit peste un milion de semnături, însă Brasilia a anunțat că nu va răspunde cererii, deoarece este informală.

Edward Snowden este inculpat în țara sa pentru spionaj și furt de documente aparținând statului.

Dezvăluirile sale, provenind din documente furate, au produs jena Guvernului american și au tensionat relațiile cu state aliate, furioase să descopere că Washingtonul înregistra inclusiv conversațiile private ale liderilor lor.