Țările din Europa vizate de NSA. Potrivit documentelor citate de Der Spiegel, europenii sunt desemnați în mod explicit ca „ținte de atacat”

Publicat: 01 07. 2013, 12:25
Actualizat: 03 07. 2013, 16:08

Franța, Italia și Grecia se aflau între cele 38 de „ținte” supravegheate de Agenția Națională americană pentru Securitate (NSA), potrivit unor documente comunicate ziarului britanic The Guardian de către fostul consultant al acestei agenții Edward Snowden, relatează AFP.

Unul dintre documentele NSA dezvăluie că activitățile de spionaj electronic ale Agenției vizau ca ținte ambasade la Washington și reprezentanțe ale acestor țări la ONU, dezvăluie The Guardian în ediția online de duminică.

Tentative de ascultare au vizat ambasadele Franței, Italiei și Greciei la Washington. Japonia, Mexicul, Coreea de Sud, India și Turcia au fost, de asemnea, citate între țintele operațiunilor de supraveghere electronică, într-un document datând din 2010.

Săptămânalul german Der Spiegel a scris anterior, sâmbătă, bazându-se pe documente furnizate de Edward Snowden, că NSA, acuzată de spionarea comunicațiilor electronice la nivel mondial prin programul PRISM, a vizat ca ținte sedii ale unor instituții UE la Bruxelles și Ambasada Uniunii la Washington.

Delegația UE la ONU a făcut obiectul unor supravegheri similare, potrivit Der Spiegel.

Este vorba nu doar despre microfoane instalate în clădire, ci și despre o infiltrare în rețeaua informatică, permițându-i să citească e-mailuri și documente interne. Potrivit documentelor confidențiale citate de revista germană, europenii sunt desemnați în mod explicit ca „ținte de atacat”.

Potrivit documentelor consultate de The Guardian, operațiunea care a vizat ca țintă UE a avut ca obiectiv să afle mai multe despre disensiunile dintre statele membre UE.

„Operațiunea de supraveghere a reprezentanței franceze la ONU a fost numită „BLACKFOOT”, iar cea vizând ambasada Franței la Washington „WABASH”.

Ambasada Italiei la Washington a fost vizată de o operațiune al cărei nume de cod a fost „BRUNEAU”.

UE, Franța și Germania au cerut duminică explicații asupra acestor acuzații de spionare a UE.