Tensiuni fără precedent în Catalonia: Procurorii cer confiscarea urnelor de vot înainte de referendumul pentru independență

Publicat: 12 09. 2017, 20:32

Autoritățile regionale controlate de separatiști doresc să organizeze referendumul pe data de 1 octombrie, în pofida opoziției Madridului și a unei interdicții din partea Curții Constituționale.

Procurorii din Barcelona au cerut, marți, șefilor forțelor de poliție naționale și regionale să acționeze împotriva autorităților, funcționarilor publici și indivizilor „pentru a evita comiterea unor infracțiuni”.

„Ofițerii de poliție (…) vor adopta în mod direct măsurile necesare pentru a confisca materialele care urmează să fie folosite pentru a pregăti un referendum ilegal”, se mai afirmă în comunicatul Procuraturii.

Administrația regiunii, condusă de președintele regional separatist Carles Pugidemont, este decisă să organizeze referendumul în pofida opoziției Guvernului Mariano Rajoy de la Madrid și a Curții Constituționale.

Procurorii au depus plângeri împotriva lui Pugidemont și a membrilor administrației regionale, fiind acuzați de nesupunere civică, abuz de putere și deturnare de fonduri publice.

Curtea Constituțională a Spaniei a blocat, joi, planurile pentru organizarea unui referendum de independență în regiunea Catalonia la 1 octombrie, în urma unui apel formulat de către guvernul de la Madrid.

Decizia Curții a fost de a suspenda timp de cinci luni noua lege a referendumului, adoptată miercuri de către Parlamentul regional al Cataloniei, pentru a le permite judecătorilor să aibă timp să analizeze dacă scrutinul respectă Constituția Spaniei.

Potrivit Articolului 155 din Constituția Spaniei, autoritățile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunțe la vot. În plus, Constituția spaniolă prevede că țara este indivizibilă.

Partidele pro-independență catalane au aprobat cadrul juridic necesar pentru înființarea unui stat independent. Catalonia va putea declara independența în maximum 48 de ore de la aflarea rezultatului scrutinului. Șeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a anunțat că nu va exista un prag minim pentru validarea referendumului, iar urnele de vot, buletinele de vot și un recensământ electoral sunt pregătite.

Conform unor sondaje efectuate de CEO, agenția pentru sondaje a Guvernului regional din Catalonia, 41% dintre catalani susțin independența, în vreme ce 49% ar prefera ca regiunea să rămână în componența Spaniei.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime la Produsul Intern Brut (PIB) al Spaniei.