Tensiuni între Muntenegru și Serbia: Și-au expulzat reciproc ambasadorii cu doar câteva zile înainte de instalarea unui guvern pro-sârb la Podgorița

Publicat: 29 11. 2020, 09:12
Actualizat: 07 12. 2020, 14:09
Tensiuni între Muntenegru și Serbia: Și-au expulzat reciproc ambasadorii cu doar câteva zile înainte de instalarea unui guvern pro-sârb la Podgorița / Sursă FOTO: Shutterstock

Muntenegru l-a expulzat pe ambasadorul sârb iar Serbia a răspuns cu aceeași monedă. Tensiunile dintre cele două țări europene cresc pe zi ce trece. Guvernul pro-occidental din Muntenegru a menționat „amestecarea îndelungată și continuă în afacerile interne din Muntenegru” drept motiv al acțiunii și i-a cerut ambasadorului sârb Vladimir Bozovic să părăsească țara.

„Mutare” vine cu câteva zile înainte de inaugurarea planificată a unui nou guvern pro-sârb în Muntenegru. Ministerul de Externe al Serbiei a declarat ulterior, sâmbătă, 28 noiembrie, că a răspuns într-un „mod reciproc”, relatează Euronews.

Cresc tensiunile între Muntenegru și Serbia

Presa de stat a raportat că ambasadorului muntenegrean Tarzan Milosevic i s-a cerut să părăsească Serbia în termen de 72 de ore.

Incidentul diplomatic sporește tensiunile dintre cele două state balcanice care făceau parte dintr-o țară comună înainte ca un referendum de independență din 2006 să ducă la separerea acestora.

Muntenegru rămâne profund divizat între cei care caută legături mai strânse cu aliații slavi tradiționali, Serbia și Rusia, și cei care consideră Muntenegru un stat independent aliat cu Occidentul.

Partidul Democrat Socialist de Vest a fost învins în alegerile din august de o coaliție pro-sârbă, al cărei guvern urmează să fie votat în funcție în timpul unei sesiuni parlamentare de săptămâna viitoare. Guvernul condus de DPS a sfidat Serbia și Rusia și a aderat la NATO în 2017.

Acuzații la nivel înalt: Serbia vrea să-și recâștige influența!

Autoritățile au acuzat Serbia că a ajutat forțele politice pro-sârbe din Muntenegru cu scopul de a instala aliați la putere și de a-și recâștiga influența.

Declarația Ministerului de Externe a afirmat că ambasadorul Bozovic „a nerespectat direct” Muntenegru, descriind o decizie din 1918 de a se alătura unui regat dominat de Serbia ca un act de „eliberare” și „liber arbitru” al poporului muntenegrean.

Parlamentul Muntenegrului a declarat nulă decizia veche de un secol în 2018, spunând că „a deposedat” Muntenegrul de suveranitate.