Topul celor mai puternici oameni din lume. Cine este în spatele lui Barack Obama

Publicat: 06 12. 2012, 15:07
Actualizat: 03 09. 2019, 06:11

Președintele american Barack Obama este cel mai puternic om din lume, în topul realizat anul acesta de revista Forbes, fiind secondat de cancelarul german Angela Merkel, pe locul al doilea, și de președintele rus Vladimir Putin, pe locul al treilea, informează AFP.

Obama, în vârstă de 51 de ani, este secondat de cancelarul german Angela Merkel, în vârstă de 58 de ani, „coloana vertebrală a Uniunii Europene, care poartă viitorul euro pe umerii săi”, potrivit editorilor Forbes.

Președintele rus Vladimir Putin se află pe locul al treilea, urmat de Bill Gates, cofondatorul Microsoft, Papa Benedict al XVI-lea, Ben Bernanke, președintele Băncii Centrale Americane (FED), pe locurile al patrulea, al cincilea, respectiv al șaselea în acest top anual.

Obama, subliniază Forbes, a câștigat „în mod decisiv” alegerile prezidențiale americane și are la dispoziție patru ani pentru a-și concretiza programul. Chiar dacă trebuie să facă față „unor provocări majore”, „rămâne fără drept de discuție liderul lumii libere”.

Președintele francez François Hollande, în vârstă de 58 de ani, s-a situat pe locul al 14-lea. Editorii Forbes subliniază că l-a învins pe Nicolas Sarkozy în luna mai, însă, de atunci, „primul președinte socialist din ultimele două decenii și-a văzut cota de popularitate scăzând cu 36%”.

Franțuzoaica Christine Lagarde, în vârstă de 56 de ani, director general al FMI, s-a situat pe locul al 38-lea.

Cel mai tânăr din acest top care include 71 de persoane rămâne Mark Zuckerberg, în vârstă de 28 de ani, patronul rețelei de socializare Facebook, car a coborât de pe locul al 9-lea (2011) pe al 25-lea, după experimentul listării la bursă a companiei, care i-a provocat pierderi de peste 3 miliarde de dolari.

Alți europeni incluși în acest top sunt Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (locul 8), premierul britanic David Cameron (10), premierul italian Mario Monti (29), Bernard Arnault, patronul grupului de produse de lux LVMH (56).

Topul 10 este completat de regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdul Aziz al Saud, pe locul al șaptelea, și de Xi Jinping, secretarul general al Partidului Comunist Chinez, pe locul al 9-lea.

Topul 20 este completat, în ordine, de Carlos Slim Helu (președinte onorific America Movil) și familia (11), Sonia Gandhi, președintele Congresului Național Indian, Li Keqiang, vicepremierul Chinei, François Hollande, președintele Franței, Warren Buffett, CEO Berkshire Hathaway, Michael Bloomberg, primarul orașului New York, Michael Duke, CEO Wal-Mart, Dilma Rousseff, președintele Braziliei, Manmohan Singh, premierul Indiei, Sergey Brin, cofondator Google, la egalitate cu Larry Page, CEO Google.

Patru factori au fost luați în considerare în realizarea acestui top, a precizat Forbes: numărul de persoane asupra cărora aceste personalități își exercită puterea, resursele financiare pe care le controlează, dacă au influență în mai mult de o sferă și modul în care își exercită puterea.

De exemplu, Putin, subliniază editorii Forbes, „a câștigat putere pentru că își arată în mod frecvent forța – așa cum face când îi trimite la închisoare pe cei care manifestă împotriva lui”.