Transnistria cere alipirea la Rusia. Președintele Republicii Moldova: „Sovietul Suprem al Transnistriei nu a semnat așa ceva”

Transnistria cere alipirea la Rusia. Președintele Republicii Moldova: Sovietul Suprem al Transnistriei nu a semnat așa ceva
Publicat: 18/03/2014, 17:28
Actualizat: 06/07/2016, 09:01

Președintele sovietului suprem (Parlamentul) de la Tiraspol, Mihail Burla, a înaintat președintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîșkin, o scrisoare în care solicită includerea în legislația Rusiei a posibilității de alipire a Transnistriei la Rusia, scrie publicația economică de la Moscova, Vedomosti. Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat într-o conferință de presă că Sovietul Suprem de la Tiraspol nu a semnat însă un demers oficial în acest sens, lăsând să se înțeleagă că scrisoarea lui Burla este în nume personal. Conform lui Timofti, el ar urma să se întâlnească miercuri cu președintele României, Traian Băsescu, la Iași.

UPDATE. „Am luat cunoștință că a făcut o astfel de declarație așa-numitul conducător al așa-numitului organ de conducere a Transnistriei. Burla parcă îl cheamă. Dar Sovietul Suprem al Transnistriei nu a semnat așa ceva. Astfel de acțiuni nu aduc bine Republicii Moldova și cred eu nici chiar Federației Ruse. Nu contribuie la păstrarea acelui „image” internațional de care se bucură Rusia. Dacă va accepta, cred eu că va fi un pas greșit„, a spus Nicolae Timofti.

„Federația Rusă a confirmat mereu atașamentul față de aceste principii (de drept internațional) și așteptarea noastră este ca poziția acestui stat va corespunde acestor principii și rolului de mediator în procesul transnistrean. Îndemnăm cetățenii și societatea civilă la calm„, a mai spus Timofti.

Referitor la referendumul din Crimeea, Timofti a declarat că Moldova nu recunoaște acest demers, considerându-l ilegal. „Poziția Republicii Moldova este următoarea: noi calificăm drept ilegal și nu recunoaștem rezultatele așa-numitului referendum cu privire la statutul Peninsulei Crimeea. Reconfirmăm sprijinul ferm pentru integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei. Consdiderăm că orice decizie aprobată în baza acestui așa-zis referendum nu este nici legitimă, nici legală din punct de vedere al dreptului internațional”.

Scrisoarea lui Mihail Burla vine în contextul unui proiect de lege propus de mai mulți parlamentari ruși, care facilitează aderarea unor teritorii la Rusia, fără acordul statelor care le cuprind, în absența unei autorități legitime eficiente, în urma unui referendum sau a deciziei autorităților lor.

Burla i-a scris lui Narîșkin că autoritățile de la Tiraspol nu se pot folosi de legea dată de Moscova, pentru că nu pot organiza un referendum privind alipirea la Rusia în baza legilor Republicii Moldova, deoarece acestea nu funcționează în Transnistria și nici nu pot invoca motivul că autoritățile de la Chișinău sunt ineficiente.

Totodată, acesta precizează că, în 2006, a avut loc un astfel de referendum în Transnistria, 97% dintre alegători votând alipirea Transnistriei la Rusia.

Conform Vedomosti, proiectul de lege de la Moscova a fost retras de inițiatori, pentru a nu interfera cu referendumul din Crimeea, și va fi repus pe ordinea de zi a Dumei de Stat sub o altă formă.

Transnistria este o republică separatistă față de Republica Moldova, nerecunoscută oficial decât de Rusia și de câțiva aliați tradiționali ai săi. În perioada 1990-1992, în urma unui război, teritoriul de peste Nistru al Republicii Moldova s-a autoproclamat Republică, fiind susținut de trupe militare rusești care au intervenit împotriva armatei moldovene.

Populația Transnistriei este de aproximativ 550.000 de locuitori, iar la cel mai recent referendum, în 2004, 30% dintre ei s-au declarat ruși și aproximativ tot atâția – moldoveni, restul fiind găgăuzi și minorități din fostele republici sovietice.

Pe teritoriul Transnistriei se află staționate trupe militare ale Rusiei, sub titulatura de „trupe de menținere a păcii”. Republica separatistă este finanțată puternic de către Moscova.

Întâlnire Timofti-Băsescu, miercuri, la Iași

Președintele R.Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că va veni miercuri în România, pentru a discuta cu omologul său român, Traian Băsescu.

Timofti a declarat că a discutat despre această întâlnire la telefon, cu președintele Traian Băsescu.

„Domnul premier a avut o întâlnire cu premierul Ucrainei și au discutat mai multe subiecte. Eu voi pleca mâine în România, la Iași, pentru a discuta cu Traian Băsescu. Cu vecinii trebuie să trăiești bine. Leancă la Kiev, eu la București”, a declarat președintele moldovean, adăugând: „A fost o solicitare a mea”.

Precedentul Crimeea

Duminică, un milion și jumătate de alegători din Peninsula ucraineană Crimeea au votat în vederea unei alipiri la Rusia, într-un scrutin denunțat de cea mai mare parte a comunității internaționale, dar susținut de Moscova și al cărui rezultat nu a lăsat loc la nicio surpriză. La închiderea urnelor, rezultatele indicate de un exit-poll au arătat că peste 95% dintre cei care s-au prezentat la vot au cerut includerea Crimeii în Federația Rusă. Prezența la vot a fost de aproximativ 82%, votul fiind boicotat de minoritatea tătară și de ucrainenii fideli Kievului.

SUA, UE precum și liderii diplomației din Marea Britanie sau Franța au declarat că nu recunosc acest referendum și rezultatele sale, pentru că s-a desfășurat ilegal, fără să respecte Constituția Ucrainei. O poziție similară a anunțat și Președinția României.

Liderul auto-proclamat al Crimeii, premierul Serghei Aksionov, a anunțat că luni, la ora 10.00, Parlamentul local se va reuni pentru a vota o rezoluție prin care cere oficial Rusiei includerea Peninsulei în Federația Rusă. Pe străzi, mii de oameni au ieșit să sărbătorească rezultatul scrutinului, fluturând steaguri rusești și cântând melodii tradiționale din Rusia.

Ministrul Apărării de la Kiev a anunțat că Rusia și Ucraina au negociat un armistițiu în Crimeea, valabil până vineri, 21 martie: trupele ucrainene vor rămâne în baze, iar cele rusești nu vor încerca să le scoată de pe poziții.

În contextul în care trupe ruse și miliții proruse sunt mobilizate în Crimeea, locuitorii acestei regiuni din sudul Ucrainei au fost invitați să aleagă între integrarea în Federația Rusă și o autonomie mai largă în interiorul Ucrainei.

Prima întrebare de pe buletinul de vot a fost: „Sunteți în favoarea reunificării Crimeii cu Rusia, ca parte a Federației Ruse?”. A doua întrebare este: „Sunteți în favoarea restaurării Constituției din 1992 și cu statutul Crimeii ca parte a Ucrainei?”.

Această a doua întrebare nu era deloc o opțiune pro-Ucraina, pentru că în Constituția din 1992 Crimeea era o entitate independentă a Ucrainei, cu drepturi sporite de a-și determina statutul și relațiile internaționale.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Cum cureți fierul de călcat cu un truc genial. Durează doar trei minute, toate gospodinele...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Dacia i-a dat lovitura lui Volkswagen. Ce a reușit acum, pentru a doua oară consecutiv
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...