Tratamentul controversat pe care îl folosesc medicii belgieni pentru a trata cancerul

Publicat: 15 04. 2017, 18:50
Actualizat: 17 08. 2017, 20:13

Deocamdată, tratamentul este scump, dar o modalitate de rambursare a cheltuielilor este în curs de pregătire. Pacienții cu forme agresive de cancer de pancreas sau de ficat, având o speranță de viață scăzută, pot beneficia acum de o nouă formă de tratament la UZA, relatează Rador.

Spitalul Universitar din Anvers este prima instituție medicală din Belgia care, începând din luna decembrie a anului trecut, folosește terapia „NanoKnife”, care există de cinci ani în Statele Unite. Este vorba despre un aparat electric prevăzut cu ace care sunt plasate în tumoră. Șocuri electrice scurte și puternice distrug apoi celulele canceroase.

„Tehnica le oferă o alternativă unor pacienți în cazul cărora tumora este dificil sau imposibil de operat”, explică dr, Geert Roeyen, chirurg la UZA. Totuși, tratamentul nu poate fi administrat pacienților cu metastaze. Doar 10-20% din cei 1600-1700 de pacienți noi care sunt diagnosticați în fiecare an cu cancer pancreatic ar putea beneficia de noul tratament. „Nu este vorba despre o mașinărie miraculoasă, dar ea poate prelungi durata de viață a pacienților. Un medic american a tratat astfel aproape 200 de pacienți și le-a crescut speranța de viață cu circa 29 de luni, față de cele 12 luni obținute cu chimioterapia”, spune dr.Roeyen.

Citește în continuare pe Descoperă.