Trezoreria SUA a publicat „Lista cu miliardarii lui Putin”, dar Putin lipsește de pe listă. Reacția premierului Medvedev: „Ce înseamnă lista asta? Nimic”

Publicat: 31 01. 2018, 00:20

Trezoreria a subliniat că persoanele care figurează pe listă – 114 politicieni și 96 de oameni de afaceri – nu au fost sancționate de SUA și nu sunt supuse unor restricții sau repercusiuni.

Lista a fost cerută de către Congresul SUA, care a adoptat în 2017 o lege care prevede sancțiuni împotriva Rusiei pentru ingerințe în alegerile prezidențiale din 2016. Administrația Trump avea termen până luni să finalizeze lista persoanelor care au obținut bani sau putere ca urmare a legăturilor cu președintele rus Vladimr Putin. Acest raport a fost denumit de către presă „Lista lui Putin”, „Lista oligarhilor”, „Raportul Kremlin”.

Raportul conține numele aproape tuturor membrilor administrației prezidențiale din Rusia – până la purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov – precum și șefii agențiilor de stat ruse, primari, guvernatori și parlamentari. Au fost incluși și liderii corporațiilor de stat și din sectorul privat, catalogați drept „oligarhi”.

Printre persoanele care se regăsesc pe lista SUA se află oamenii de afaceri German Gref (directorul executiv al Sberbank), Igor Sechin (director executiv Rosneft-cel mai mare producător de petrol din Rusia), Andrei Kostin (președintele VTB Bank), Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal Chelsea Londra), Oleg Deripaska, Alișer Usmanov (al treilea cel mai bogat om din Rusia), Suleiman Kerimov, Eugene Kaspersky (fondatorul companiei de software Kaspersky Lab), Vladimir Potanin.

Potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA, fiecare dintre oamenii de afaceri menționați are o avere estimată la cel puțin un miliard de dolari.

Premierul rus, Dimitri Medvedev, a declarat, marți, că Rusia nu este afectată de „Raportul Kremlin”, o listă ce vizează aproape toți membrii administrației prezidențiale, informează site-ul agenției de știri Tass.

„Ce înseamnă lista asta? Aș spune că nimic. Tinde spre zero. Imaginați-vă opusul situației, dacă am publica o listă care ar cuprinde întreaga Administrație Trump, Camera Reprezentanților, Senatul, Curtea Supremă, Procuratura, ce s-ar întâmpla atunci în Statele Unite? Nimic. Același lucru este valabil și în țara noastră”, a declarat acesta în urma unei discuții avute cu omologul său belgian, Charles Michel.

Guvernul rus va răspunde adecvat posibilelor sancțiuni impuse împotriva Rusiei, a mai afirmat oficialul de la Moscova.

„Dacă ne referim la alte consecințe, cu siguranță, toate autoritățile din stat, și aici mă refer la puterea executivă, legislativă și, desigur, președinția, vor trece cu vederea alte forme de implementare ale acestei hotărâri. Dacă acestea (sancțiunile – n. red.) vor fi implementate, va urma un răspuns. Ce răspuns? Unul adecvat situației”, a mai declarat Medvedev.

Premierul rus a afirmat că, în afară de oficialii vizați pe listă, „nu există alte persoane care să mențină un dialog cu Statele Unite”.