Trump acuză FBI că i-a spionat ILEGAL campania electorală. Președintele american o ține dintr-un scandal în altul

Publicat: 22 07. 2018, 18:21
Actualizat: 02 10. 2018, 16:13

Președintele SUA, Donald Trump, a afirmat duminică pe Twitter că se pare din ce în ce mai mult că autoritățile americane au spionat ilegal campania sa pentru scrutinul prezidențial din 2016. Mesajul lui Trump a fost postat la scurt timp după ce FBI a publicat sâmbătă mai multe documente despre fostul consilier al acestuia, Carter Page, anchetat pentru o posibilă colaborare cu Guvernul rus pentru a submina alegerile prezidențiale, relatează agenția Reuters.

Trump a comentat imediat dezvăluirile, publicând un mesaj în care acuză Departamentul de Justiție și FBI că ar fi indus în eroare instanțele. „Felicitări pentru Judicial Watch și Tom Fitton că au reușit să obțină documentele din dosarul Carter Page FISA,” scrie Trump pe twitter. „Ca de obicei sunt redactate pompos, dar confirmă fără îndoială că Departamentul de „Justiție” și FBI au indus în eroare instanțele. O Vănătoare de Vrăjitoare măsluită” O înșelătorie!” 

FBI a fost obligată să publice sâmbătă, la solicitarea unor asociații în virtutea dreptului la informare, un dosar de peste 400 de pagini, care conține solicitări de supraveghere și mandate de urmărire ale lui Carter Page, emise în 2016, când era bănuit că ar colabora cu guvernul rus și cu agenți secreți ai Moscovei pentru influențarea campaniei electorale. Page a replicat că documentele publicate nu conțin nici o dovadă, ci doar acuzații ridicole. El este un consultant în energie cu vechi legături cu Rusia, care s-a înrolat în echipa de campanie a lui Donald Trump încă din 2015. În 2016, când în spațiul public au apărut acuzații că ar fi fost veriga dintre echipa lui Trump și oficialii ruși care intenționau să-l sprijine pe acesta, Carter Page a demisionat. Până în prezent, el nu a fost inculpat pentru comiterea vreunei infracțiuni.

Președintele Trump încearcă acum să întoarcă în favoarea sa situația și acuză FBI că i-a spionat ilegal campania electorală în favoarea contracandidatei sale.

„Este tot mai evident: campania electorală „Trump pentru președinție” a fost spionată (supravegheată) ilegal în avantajul politic al escroacei Hillary Clinton și al DNC (Comitetul Democrat National al Partidului Democrat)”, susține președintele SUA într-un mesaj pe Twitter.

Președintele american are probleme și cu fostul său avocat Michael Cohen, al cărui birou a fost percheziționat de FBI. Agenții au descoperit înregistrarea secretă a unei conversații dintre Trump și Cohen privind cumpărarea drepturilor de publicare a poveștii unei foste starlete Playboy care susține că ar fi avut o relație cu președintele american.

„Este inimaginabil că autoritățile au pătruns în biroul unui avocat (dimineața devreme) – un lucru aproape nemaiauzit. Este chiar mai de neconceput că un avocat și-a înregistrat clientul – în mod clar nemaiauzit & posibil ilegal. Vestea bună este că președintele vostru favorit nu a greșit cu nimic!”, a afirmă Donald Trump într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter.

Rudy Giuliani, actualul avocat al liderului de la Casa Albă, a declarat că agenții FBI au găsit înregistrarea anul acesta, în timpul unei percheziții la biroul lui Cohen. El confirmă că această conversație a avut loc în septembrie 2016, dar până la urmă nu s-a făcut nicio plată, precizând că a fost o chestiune personală. Avocatul a negat și faptul că Trump ar fi avut o relație amoroasă cu Karen McDougal.

Înainte de campania prezidențială din 2016, fostul model Playboy Karen McDougal a vândut drepturile de publicare a acestei povești către tabloidul National Enquirer, care este deținut de un prieten al lui Trump. Ea susține că a primit 150.000 de dolari de la tabloid pentru drepturile exclusive ale acestei povețti, astfel că îi este interzis să facă dezvăluiri despre presupusa relație cu Trump. Însă tabloidul nu a publicat povestea, iar McDougal acuză că a fost păcălită. În primăvara acestui an, Karen McDougall a povestit într-un interviu pentru CNN despre relația sa cu Trump.

Înregistrarea descoperită la Cohen nu reprezintă în sine un risc juridic pentru Donald Trump, dacă nu a fost făcută vreo plată, însă FBI încearcă să afle dacă oficiali din cadrul echipei de campanie a lui Donald Trump au folosit ilegal fonduri de campanie, cu scopul de a acoperi episoade controversate din viața lui Trump.