Turcia bate cu pumnul în masă în negocierile pentru Mediterana de Est! Mesaj dur transmis UE

Publicat: 15 12. 2020, 08:36
Turcia bate cu pumnul în masă în negocierile pentru Mediterana de Est! Mesaj dur transmis UE / Sursa FOTO: https://media.snl.no 24/Sep/2009. United Nations, New York. UN Photo/Marco Castro. www.unmultimedia.org/photo/

Turcia nici nu vrea să audă că Europa îi cere să renunțe la Mediterana de Est! Într-un mesaj categoric transmis Bruxellesului, ministrul de Externe al lui Recep Erdogan transmite UE că Ankara nu se sperie nici de amenințări, nici de sancțiuni.

Mai mult, Turcia își va apăra cu toate mijloacele de care dispune interesele și drepturile în Mediterana de Est, zice Mevlut Cavusoglu.

Turcia, pregătită de orice tip de război cu Uniunea Europeană!

În cadrul unei summit organizat săptămâna trecută la Bruxelles, liderii UE au convenit să pregătească sancţiuni individuale limitate vizând Turcia, ca urmare a conflictelor generate de Ankara în relaţia cu Grecia şi Cipru pe subiectul explorărilor offshore din Mediterana de Est. Discuţii cu privire la măsuri mai dure au fost amânate până în martie anul viitor. La finalul reuniunii, cancelarul german Angela Merkel a declarat că liderii UE intenţionează să discute despre exporturile de arme către Turcia cu aliaţii din NATO. Grecia pune presiune, dorind impunerea unui embargo aplicat Turciei în acest domeniu.

Deși Uniunea Europeană a evitat să-l supere prea tare pe „Sultanul” Erdogan, preferând să vină cu o serie de „sancțiuni individuale limitate”, reacția Turciei este una extrem de virulentă. Răspunzând întrebărilor din Parlament ca parte a negocierilor privind bugetul anual, ministrul Cavusoglu a răbufnit: „Nici nu se pune problema să ne abandonăm drepturile şi interesele în Mediterana de Est de teamă că ne vom confrunta cu sancţiuni sau că UE ne va critica!”.

Anterior, în cursul zile de luni, preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a declarat supărat că Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană continuă procesele de sancţiuni împotriva Turciei, spunând că Ankara se aştepta ca UE „să nu o sancţioneze, ci mai degrabă să îşi îndeplinească promisiunea de aderare deplină a Turciei” la spațiul comunitar.