Turcia suspendă relațiile la nivel înalt cu Olanda. Ankara interzice intrarea în țară a ambasadorului olandez

Publicat: 14 03. 2017, 17:42

„S-a decis ca, până ce condițiile puse de noi nu vor fi îndeplinite, ambasadorul olandez să nu fie autorizat să revină. (…) Atâta timp cât Olanda nu va repara greșelile comise, relațiile la cel mai înalt nivel și întâlnirile prevăzute la nivel ministerial și la nivel înalt sunt suspendate”, a precizat Numan Kurtulmus. 

Decizia Ankarei vine după ce la sfârșitul săptămânii trecute autoritățile olandeze nu i-au dat voie ministrului Familiei să intre în Consulatul de la Rotterdam și l-au escortat până la granița cu Germania. Acesta trebuia să participe la un miting al comunității în campania pentru referendumul convocat de președintele turc. 

Președintele Recep Erdogan a spus că Olanda se comportă precum „o republică bananieră” și că ar trebui să fie supusă unor sancțiuni pentru împiedicarea oficialilor turci să țină discursuri la Rotterdam. 

Administrația Recep Tayyip Erdogan este implicată în crize dipomatice cu Germania și Olanda, acuzând presupuse tendințe „naziste” ale acestora după interzicerea participării unor oficiali turci la mitinguri electorale organizate în perspectiva referendumului privind introducerea sistemului prezidențial în Turcia. Într-un interviu difuzat luni, liderul Turciei a anunțat că va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) după măsurile luate de Olanda împotriva unor oficiali turci.

UE îi cere lui Erdogan sp evite  „declarațiile excesive” 

Uniunea Europeană a îndemnat luni Administrația Recep Tayyip Erdogan să evite „declarațiile excesive” în disputele cu Olanda și Germania privind mitingurile electorale neautorizate la care vor să participe miniștri turci.

„Uniunea Europeană îndeamnă Ankara să se abțină de la orice declarație excesivă și de la acțiuni care riscă să conducă la exacerbarea situației”, se arată într-o declarație comună semnată de Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Extrerne, și de Johannes Hahn, comisarul european pentru Politici de Vecinătate și Extindere.

„Este esențial să se evite o nouă escaladare a situației și să fie găsite modalități de calmare a situației”, precizează cei doi oficiali UE.

„Deciziile privind organizarea reuniunilor electorale în statele membre le aparțin statelor respective, conform dispozițiilor naționale și internaționale”, încheie cei doi oficiali UE.