Ucraina ar fi planificat ATACURI asupra forțelor rusești Wagner din Siria, arată documentele scurse de la Pentagon

Publicat: 21 04. 2023, 10:01
Actualizat: 21 04. 2023, 11:08
Sursa Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Potrivit unui document ultrasecret, Kievul plănuia să atace trupele Wagner din Siria cu drone și să antreneze membri ai Forțelor Democratice Siriene.

Serviciile de informații ucrainene ar fi planificat atacuri asupra trupelor rusești din Siria, potrivit unui dosar ultrasecret al SUA, consultat de Washington Post. Dosarul ar fi fost divulgat de un tânăr membru al Gărzii Naționale, Jack Teixeira, care a fost arestat și riscă o pedeapsă dură cu închisoarea în temeiul Legii privind spionajul.

Scopul unor astfel de operațiuni ar fi acela de a decongestiona terenul ucrainean, pentru a forța Moscova să angajeze întăriri militare în Siria. Moscova a desfășurat un număr mare de trupe în Siria începând din 2015 în războiul civil dintre președintele Bashar al-Assad și insurgenți. Câmpul de luptă sirian, nefiind sub controlul total al Kremlinului, ar permite desfășurarea serviciilor ucrainene sub acoperire, cu riscuri mai mici, afirmă presa americană.

În conformitate cu documentele consultate de Washington Post, serviciile de informații ucrainene ar fi vrut să vizeze forțele ruse cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot, cum ar fi dronele. Paramilitarii din grupul Wagner erau ținte prioritare.

Atunci când și-a întocmit planul, Kievul a planificat, de asemenea, să antreneze soldați din Forțele Democratice Siriene (FDS) – o coaliție de rebeli care se opune lui Bashar al-Assad, dominată de etnici kurzi. Acest lucru a fost negat pentru Washington Post de către un purtător de cuvânt al FDS, care a declarat că tabăra sa nu a luat partea nimănui în războiul ruso-ucrainean.

Documentul indică, totuși, că Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, ar fi oprit planificarea acestor atacuri la sfârșitul lunii decembrie. Au fost invocate diverse motive, printre care capacitatea limitată a dronelor în cadrul serviciilor ucrainene sau îndoieli cu privire la succesul unor astfel de atacuri.

Astfel de ofensive, dacă ar avea loc, ar necesita, de asemenea, sprijin din partea Statelor Unite sau a Turciei. Un astfel de sprijin este puțin probabil, având în vedere puterea Rusiei în regiune: Moscova ar putea riposta prin atacarea intereselor americane sau turcești din zonă.

Sursa: Lefigaro.fr