UE amenință SUA cu măsuri de retorsiune în disputa taxelor: „Războaiele comerciale” pot deveni „războaie”

Publicat: 30 05. 2018, 21:59
Actualizat: 26 03. 2019, 05:07

Comisarul european al Comerțului, Cecilia Malmstrom, și secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, s-au întâlnit miercuri, la Paris, pentru a discuta despre taxele vamale pe care Donald Trump urmează să le impună la importurile de oțel și aluminiu.

Wilbur Ross a sugerat că taxele vamale vor fi impuse începând din 1 iunie. „China plătește taxele. China nu a folosit taxele vamale ca scuză pentru a nu negocia. Doar UE insistă că nu poate negocia dacă sunt impuse taxele”, a spus Wilbur Ross, citat de CNBC. Cu toate acestea, Beijingul a atras atenția că va aplica măsuri de retorsiune împotriva Washingtonului.

Președintele SUA, Donald Trump, a impus taxe vamale de 25% la importurile de oțel și de 10% pentru aluminiu. Țările din Uniunea Europeană sunt exceptate de la noile măsuri, dar excepțiile vor expira la 1 iunie.

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a atras atenția că Europa își va apăra interesele. „Noi, francezii și europenii, nu vrem război comercial. Dar, dacă suntem atacați, vom fi nevoiți să ne apărăm”, a declarat Bruno Le Maire, potrivit agenției Reuters, la reuniunea Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

La rândul său, invocând situația din perioada interbelică, președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat, că războaiele comerciale pot conduce la conflicte militare. În anii 1930, „continentul european a cunoscut conflictele comerciale și a plătit. Am ales războiul comercial care a devenit război în toată regula. Trebuie să contracarăm trei probleme: prosperitatea izolată a anumitor țări, protecționismul și tentația consolidării puterii”, a subliniat Macron, citat de postul Europe1.

„Războaiele comerciale sunt pierdute de fiecare dată de toată lumea. De industrie, de agricultură, de consumatori”, a spus Macron, propunând reformarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). „Propun negocieri între Statele Unite, Uniunea Europeană, China și Japonia, extinse rapid la Grupul G20 și la OCDE, pentru reformarea OMC. Trebuie să identificăm urgent disfuncționalitățile actualului sistem (…)”, a insistat Macron.