UE avertizează SUA să se coordoneze cu partenerii din G7 în privința sancțiunilor împotriva Rusiei

Publicat: 23 07. 2017, 12:42

Camera Reprezentanților și Senatul Statelor Unite au ajuns la un acord pentru o lege care vizează noi sancțiuni asupra Rusiei, iar Bruxelles-ul atrage atenția asupra unor posibile „consecințe nedorite, la scară largă și fără discernământ”.

„Apreciem în mod deosebit unitatea care predomină între partenerii internaționali în abordarea noastră față de acțiunile Rusiei în Ucraina și sancțiunile ulterioare. Această unitate este garanția eficienței și a credibilității măsurilor noastre. Înțelegem că proiectul de lege privind sancțiunile împotriva Rusie și Iranului a fost întocmit în primul rând pe considerentele interne. Suntem îngrijorați că măsurile discutate în Congresul SUA ar putea avea consecințe neintenționate, nu numai în ceea ce privește unitatea transatlantică / G7, ci și asupra intereselor economice și de securitate ale UE. Acest impact ar putea fi la scară largă, inclusiv privind eforturile de diversificare a surselor de energie”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Germania a avertizat deja cu represalii dacă Statele Unite vor sancționa companiile germane implicate în construcția unei noi conducte pentru gaze rusești în zona Mării Baltice. Diplomații UE sunt preocupați că un eventual conflict Germania-SUA ar putea complica eforturile depuse de Bruxelles pentru a crea un consens privind negocierile cu Rusia asupra proiectului Nord Stream 2.

„Sancțiunile sunt cele mai eficiente atunci când sunt coordonate, așa cum se întâmplă în prezent, iar prin coordonare suntem capabili să evităm surprize, să gestionăm impactul potențial asupra propriilor operatori economici. Măsurile unilaterale ar submina acest lucru. Prin urmare, solicităm Congresului / autorităților din SUA să se angajeze în discuții cu partenerii, inclusiv cu UE, pentru a asigura coordonarea și pentru a evita orice consecințe neintenționate ale măsurilor discutate”, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Referindu-se la acordul semnat cu Rusia pentru încetarea conflictului din Ucraina, Comisia Europeană apreciază că „este important ca orice măsuri noi să fie coordonate între partenerii internaționali pentru a menține unitatea în ceea ce privește sancțiunile, care a stat la baza eforturilor de punere integrală în aplicare a Acordurilor de la Minsk”.