UE prelungește cu încă un an suspendarea taxelor de import pentru exporturile ucrainene de produse agricole

Publicat: 27 04. 2023, 21:09
Actualizat: 27 04. 2023, 21:11
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia (ARHIVĂ)

Comisia pentru Comerț Internațional a Parlamentului European a convenit să prelungească cu încă un an anularea taxelor de import ale UE la exporturile ucrainene de produse agricole pentru a sprijini economia ucraineană, informează site-ul Parlamentului European. Măsurile în curs expiră pe 5 iunie 2023.

Comitetul pentru Comerț Internațional a dat joi undă verde pentru încă un an de suspendare a taxelor de import ale UE la exporturile ucrainene pentru a sprijini economia țării, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Parlamentului European.

Membrii Comitetului pentru Comerț Internațional au aprobat o propunere de reînnoire pentru încă un an a suspendării taxelor de import, a taxelor anti-dumping și a garanțiilor privind exporturile ucrainene către Uniunea Europeană, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei, război care împiedică capacitatea Ucrainei de a face comerț cu restul lumii.

Suspendarea tarifelor se aplică fructelor și legumelor supuse sistemului prețurilor de intrare, precum și produselor agricole și produselor agricole prelucrate supuse contingentelor tarifare. Produsele industriale sunt supuse taxelor zero începând cu 1 ianuarie 2023 în temeiul Acordului de Asociere UE-Ucraina, deci nu sunt incluse în noua propunere.

„Sustin cu tărie reînnoirea măsurilor de liberalizare a comerțului care contribuie în prezent la asigurarea continuității și stabilității comerțului ucrainean în mijlocul războiului brutal provocat de Rusia. Aceste măsuri sunt esențiale pentru consolidarea rezistenței Ucrainei în prezent și cu privirea către viitor, în timp ce lucrăm pentru a promova integrarea treptată a Ucrainei în piața internă a UE. Solidaritatea noastră cu Ucraina este consecventă, transparentă și solidă, ceea ce a fost întărit și mai mult de statutul de candidat la UE al Ucrainei. Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană”, a spus Sandra Kalniete.

Relațiile dintre UE și Ucraina sunt guvernate de un Acord de Asociere. Zona de liber schimb profundă și cuprinzătoare inclusă în acord a garantat companiilor ucrainene acces preferențial la piața UE din 2016.
Potrivit Comisiei, UE este cel mai mare partener comercial al Ucrainei, reprezentând 39,5% din comerțul său în 2021. Ucraina este al 15-lea partener comercial al UE, reprezentând aproximativ 1,2% din comerțul total al UE.
Se așteaptă ca proiectul de raport să fie supus la vot de către toți deputații europeni în sesiunea plenară din 8-11 mai. Măsura se va aplica în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al UE.