UE va impune limite dure pentru pachetele salariale ale bancherilor

Publicat: 18 02. 2013, 10:58
Actualizat: 10 02. 2019, 06:35

UE urmează să impună pentru pachetele salariale ale bancherilor cele mai dure limite începând cu criza financiară din 2008, după ce Marea Britanie nu a reușit să apere la Bruxelles interesele din City, centrul finaniar al capitalei britanice, potrivit Financial Times.

Discuțiile pentru creșterea stabilității băncilor intră într-o săptămână care ar putea fi crucială, cu Londra aproape izolată după aproape un an de diplomație în culise pentru atenuarea unei campanii împotriva bonusurilor declanșată de Parlamentul European (PE).

Franța susține cererea PE pentru limite mai stricte la bonusurile care depășesc salariul, iar o majoritate clară – inclusiv Germania – vrea un compromis, pentru a nu fi întârziate reforme ale reglementărilor privind capitalul băncilor.

Această situație permite Irlandei, stat care deține președinția UE în prezent, să ceară Marii Britanii să accepte termeni care pot fi transmiși PE. Irlanda este încrezătoare că exită deja o majoritate puternică.

Oficialii britanici încearcă să obțină revizuiri ale proiectului de compromis, care impune un raport de 1/1 între bonus și salariu, cu posibilitatea de a ridica acest raport la 2/1 cu sprijinul unei supermajorități a acționarilor.

Marea Britanie a încercat să prezinte vineri o contrapropunere care reglementa mai strict doar bonusurile în bani, dar care nu se încaderează în cerințele PE pentru un raport maxim care să acopere bonusurile de toate tipurile, inclusiv cele în acțiuni.

Șansele ca Marea Britanie să obțină o creștere sau redefinire a raportului 2/1 sunt reduse, au afirmat diplomați citați de Financial Times.

Guvernul de la Londra afirmă că impunerea unei astfel d limite pentru bonusuri va încuraja salarii fixe mari, va submina stabilitatea financiară și regulile pentru recuperarea bonusurilor în anumite cazuri. Instituțiile de credit au început să implementeze astfel de reguli în ultimii ani.

Directorii băncilor importante i-au cerut premierului britanic, David Cameron, să se opună cu înverșunare limitelor.

„Băncile intră în panică. Au crezut întotdeauna că Marea Britanie și Germania le vor salva”, a afirmat un diplomat european.

Un plafon strict al pachetelor salariale la bănci ar putea avea implicații și în alte sectoare. Parlamentarii europeni cer deja ca versiunea mai dură a acestor reguli să se aplice fondurilor de hedging și managerilor de fonduri, care în prezent se supun reglementărilor pentru bănci.