UE vrea, pe fondul protestelor, avansarea Politicii agricole comune /Macron cere CONTROALE uniforme în țările UE

Publicat: 01 02. 2024, 21:28

Charles Michel, președintele Consiliului European, a admis, la finalul summitului de la Bruxelles, că există nemulțumiri profunde ale fermierilor europeni, pledând pentru intensificarea Politicii agricole comune, în timp ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut crearea unei ”forțe europene de control” agricol, pentru aplicarea uniformă a reglementărilor în spațiul comunitar.

”Ne reunim într-un moment în care, în anumite țări europene, inclusiv în Belgia, iar acest lucru se vede în jurul acestei clădiri, agricultorii își manifestă furia, nemulțumirea, sunt îngrijorați pentru viitorul lor. Era important ca liderii să aibă ocazia de a aborda subiectul, ceea ce am făcut, pentru a reafirma nu doar atașamentul nostru față de politica agricolă comună, unul dintre pilonii importanți ai proiectului european. Dincolo de exprimarea atașamentului, considerăm că această politică agricolă comună are un rol esențial”, a declarat Charles Michel, la finalul summitului special de la Bruxelles.

Președintele Consiliului European a notat că sunt pregătite ”măsuri pe termen scurt” ale Comisiei Europene.

”Dar a fost lansat și un proces pentru reuniuni cu actorii din domeniul agro-alimentar, inclusiv cu agricultorii, pentru a pregăti, în cadrul procesului democratic european (…), modul în care va evolua politica agricolă comună, pentru a fi adaptată nevoilor agricultorilor, dar și pentru a face față necesităților în materie de suveranitate alimentară”, a subliniat Charles Michel.

Emmanuel Macron vrea înființarea unei ”forțe europene de control” agricol

Prezent la summitul de la Bruxelles, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că Uniunea Europeană pregătește măsuri concrete pentru facilitarea activităților fermierilor.

”Sunt așteptate simplificări concrete și tangibile de la sfârșitul lunii februarie”, a declarat Emmanuel Macron, amintind că va fi introdus un ”mecanism consolidat de salvgardare” care va putea fi activat pentru limitarea importurilor de cereale ucrainene.

”Este necesară crearea unei forțe europene de control sanitar și agricol pentru evitarea concurenței neloiale” între statele membre UE și pentru ”verificarea uniformă a respectării reglementărilor în toate țările”, a precizat președintele Franței, conform cotidianului Le Monde.

Fermierii francezi au organizat proteste masive în ultimele săptămâni, cerând facilități și protejarea de concurența neloială.

În acest context, Macron a subliniat că i-a cerut președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aplicarea la nivel comunitar a unor reglementări asemănătoare cu Legea EGalim din Franța, care echilibrează relațiile comerciale între producătorii din agricultură și marile rețele comerciale.

Anterior, premierul Franței, Gabriel Attal, a anunțat măsuri suplimentare pentru ajutarea agricultorilor, pledând pentru protejarea suveranității franceze și europene, pe fondul protestelor masive din mai multe state.

”În întreaga Europă, agricultorii noștri se confruntă cu o stare de nemulțumire, în contextul unei crize care îi afectează și pe vecinii noștri. În întreaga Europă apar următoarele întrebări: cum să putem continua să producem mai mult și mai bine, cum să putem face față schimbărilor climatice, cum să facem față concurenței neloiale din străinătate, cum să rezistăm pe o piață care foarte adesea este ca o junglă?”, a declarat Gabriel Attal.

Premierul Franței a anunțat ”o nouă etapă” în programul de protejare a agricultorilor, inclusiv prin subvenții suplimentare, în valoare de 150 de milioane de euro. Până acum, Guvernul Franței a anunțat angajamente de până la 400 de milioane de euro pentru susținerea fermierilor.

”Vrem să prezentăm o nouă etapă, care începe printr-un mesaj clar, cu două cuvinte-cheie pentru agricultura noastră: producție și protecție. (…) Această etapă va continua să fie aplicată la nivelul Europei. Trebuie să punem capăt naivității, activităților nereglementate, regulilor și normelor pe care nu le mai vrem”, a subliniat Attal, cerând reciprocitate și măsuri de protecție ”de legea junglei” și de ”concurența neloială”.

Comisia Europeană a propus, miercuri, prelungirea facilităților acordate exporturilor din Ucraina și Republica Moldova, dar, pe fondul protestelor fermierilor europeni, vrea introducerea unui ”mecanism consolidat de salvgardare”, pentru exercitarea unui control asupra importurilor de cereale ucrainene.

Foto: Profimedia

Citește și:

Președintele Fed TEMPEREAZĂ așteptările privind relaxarea politicii monetare /Reducerea dobânzilor nu este ”ipoteza de bază”