ULTIMATUM OFICIAL al UE: Grecia are termen trei luni pentru a-și securiza frontierele, altfel e SUSPENDATĂ din Schengen

Publicat: 12 02. 2016, 15:42

Consiliul Uniunii Europene a recomandat oficial Greciei, vineri, să ia măsuri suplimentare pentru securizarea frontierelor maritime, avertizând că, în caz contrar, există riscul reintroducerii controalelor în Spațiul Schengen.

Un raport al Comisiei Europene (CE) stabilea, în urmă cu două săptămâni, că Grecia și-a „neglijat în mod grav” obligația de a asigura controlul la frontiera externă a Spațiului Schengen.

Această decizie ar putea antrena o suspendare a reglementărilor Schengen și de către alte state.

Peste 850.000 de imigranți extracomunitari au tranzitat în 2015 teritoriul Greciei în drumul spre state occidentale ale Uniunii Europene.

Decizia de vineri a fost luată de Consiliul Uniunii Europene pe baza unei propuneri făcute pe 27 ianuarie de Comisia Europeană.

Grecia a ignorat „în mod grav” obligațiile privind securizarea frontierelor și riscă suspendarea din Spațiul Schengen, potrivit unui proiect de raport elaborat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie.

„Grecia a neglijat în mod grav obligațiile și există deficiențe grave în privința verificărilor la frontierele externe, iar aceste probleme trebuie remediate de autoritățile elene”, a declarat pe 27 ianuarie Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Grecia are obligația de a securiza frontierele externe și a primit un termen de trei luni pentru îmbunătățirea măsurilor de limitare a imigrației, riscând, în caz contrar, excluderea temporară din Schengen.

La rândul său, ministrul grec al Imigrației, Ioannis Mouzalas, a cerut Uniunii Europene deportarea rapidă spre Turcia a imigranților extracomunitari care nu sunt eligibili pentru obținerea de azil.

Austria a propus vineri suspendarea Greciei din Schengen până la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledând, alături de Germania, Belgia, Suedia și Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare în spațiul de liberă circulație, pentru oprirea imigrației.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spațiul Uniunii Europene în ultimul an, situație care a generat dispute între statele membre UE și măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spațiului Schengen. Germania, Austria, Suedia și Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau săptămâna trecută că Uniunea Europeană are la dispoziție două luni pentru a soluționa criza imigrației, altfel există riscul destrămării Spațiului Schengen și zonei euro. La rândul său, Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrup, a afirmat că menținerea spațiului de liberă circulație Schengen este esențială pentru prosperitatea economică a zonei euro. Ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schäuble, a atras atenția că o eventuală suspendare a Spațiului Schengen va pune în pericol proiectul Uniunii Europene.