Un băiețel a fost ucis în atentatul din Boston după ce își îmbrățișase tatăl la linia de sosire

Publicat: 18 04. 2013, 14:19
Actualizat: 27 08. 2014, 17:50

Moartea unui băiat în vârstă de opt ani, Martin Richard, ucis după ce și-a îmbrățișat tatăl care tocmai trecuse linia de sosire a maratonului din Boston, luni, a emoționat americanii, relatează AFP. 

„Am ieșit luni seara și m-am întâlnit cu pompierii pe care îi cunoșteam. Mi-au spus că printre cei trei morți se află un băiețel în vârstă de opt ani, originar din Dorchester, care tocmai își îmbrățișase tatăl care trecuse linia de sosire”, a mărturisit editorialistul cotidianul Boston Globe, Kevin Cullen.

„Tatăl s-a îndepărtat și băiatul s-a întors pe marginea drumului pentru a se întâlni cu mama și sora sa mai mică. Bomba a explodat în acel moment. Băiatul a fost ucis, sora lui și-a pierdut un picior, iar mama lor a fost grav rănită”, a povestit Kevin Cullen.

Într-un scurt comunicat, tatăl lui Martin, Bill Richard, a declarat: „Fiul meu iubit a murit din cauza rănilor provocate de atentatul din Boston”.

„Soția și fiica mea au răni grave”, a adăugat el. „Mulțumim familiei și prietenilor, celor care ne cunosc și celor pe care nu i-am întâlnit niciodată, pentru gândurile și rugăciunile lor”.

Ca o ironie crudă, organizatorii maratonului din Boston au decis cu câteva zile înaintea probei să dedice cursa victimelor atacului din Newtown din decembrie, când 20 de copii și șase adulți au fost uciși de un tânăr cu probleme psihice într-o școală din acest oraș situat în Connecticut, stat vecin cu Massachusetts.

În afară de Martin Richard, atentatul a provocat moartea lui Krystie Campbell, administratora unui restaurant, în vârstă de 29 de ani. Tatăl ei a explicat pentru presa locală că aceasta își însoțise cea mai bună prietenă pentru a-l fotografia pe partenerul acesteia la trecerea liniei de sosire.

Spre sfârșitul după-amiezii, Universitatea din Boston a declarat că cea de-a treia persoană ucisă în atentat este unul dintre studenții săi – fără a preciza sexul – venit să asiste la maraton cu doi colegi. Unul dintre ei – o tânără – este în stare stabilă după ce a fost operată luni și marți, a precizat universitatea.

Agenția oficială chineză Xinhua, care citează oficiali de la consulatul din New York, a anunțat că cea de-a treia victimă a atentatului este un cetățean chinez, fără a preciza sexul și fără a cita Universitatea din Boston. Potrivit agenției, un alt cetățean chinez ar fi fost rănit în atac și s-ar afla în stare stabilă.

Toată noaptea de luni spre marți și marți dimineața, chirurgii care au îngrijit victimele celor două explozii produse la un interval de câteva secunde pe traseul maratonului, în apropiere de linia de sosire, au efectuat numeroase amputări. În afară de cele trei persoane ucise, alte 176 au fost rănite, dintre care 17 sunt în stare foarte gravă.

Liz Norden, mamă a cinci copii, a povestit cum doi dintre fiii săi, în vârstă de 31 și, respectiv, 33 de ani, și-au pierdut câte un picior în explozie. Ei se aflau pe Boylston Street pentru a-l putea vedea pe unul dintre prietenii lor în timp ce termina cursa.

Mai norocos, Bill Iffrig, un participant la maraton în vârstă de 78 de ani, nu a fost rănit, în timp ce fotografiile îl arată cum cade în genunchi în apropierea liniei de sosire în momentul primei explozii.

Iffrig a povestit pentru cotidianul local Everett Herald că a văzut rapid un obiect care semăna cu o cutie de cafea, care ar fi putut fi un fragment de bombă, în opinia sa.

„Ulterior a fost mult fum și nu am mai putut să văd mare lucru”, a povestit Iffrig, care s-a ridicat și a terminat ultimii metri ai maratonului.